Wiennerisches Diarium

2020.03.26. 20:17

Online olvashatja a világ legrégibb, ma is létező napilapját

Online elérhető a világ legrégibb, még mindig létező napilapja, a Wiennerisches Diarium.

Forrás: Shutterstock

A lapot, mely ma már Wiener Zeitung néven jelenik meg, 1703. augusztus 8-án adták ki először.

Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) kutatói 2017-ben kezdték meg digitalizálását. Időközben a 18. századi kiadvány több mint 300 lapszámát rögzítették és tették online kereshetővé.

A 18. században összesen mintegy tízezer lapszám jelent meg, melyek közül Claudia Resch és Anna Mader-Kratky, az ÖAW szakértői vezetésével 300 lapszámot nemcsak digitalizáltak, hanem tudományos szempontból is elemeztek, feldolgoztak.

Az eredmény mintegy hatezer oldalon nagyjából hárommillió szó a Digitarium nevet viselő webes applikáción ingyenesen elérhető.

Ott a kiadványokban az érdeklődők események, emberek és helyszínek alapján is indíthatnak kereséseket. A digitalizált szövegek pontossága a kutatók szerint nagyon magas, 99,7 százalékos, mivel a tartalmakat nem a hagyományos optikai jelfelismerő módszerrel rögzítették, hanem tanulásra képes szoftverrel, melyet az emberi szemet utánozva, sok korrekciós folyamatra megtanítva fejlesztettek ki.

A tudósok a 300 lapszám kiválasztásával a szoftver minőségét akarták felmérni, a többi lapszám digitalizálásáról a továbbiakban döntenek.

A kutatók számára azonban ennek a nem teljes szöveggyűjteménynek is van haszna: elemezhető, hogyan változott az idők során a német nyelv és stílus a 18. században

fejtette ki Resch.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!