Kultúra

2017.06.07. 08:59

Gólyalábbal a házfalon - Látványos módon népszerűsíti szolgáltatásait a kanizsai könyvtár

Kedves rajz hívja fel a Halis István Városi Könyvtár szolgáltatásaira a figyelmet a Rozgonyi és a Hunyadi utcák sarkán álló ház falán.

Horváth-Balogh Attila

A gólyalábas grafikát a bibliotéka munkatársai készítették. Ezzel már 4-re nőtt a dél-zalai város gólyalábas múltjára emlékeztető alkotások száma.

– Már sokszor beszéltünk róla, hogy még a 19. században is gólyalábbal tudtak csak száraz lábbal átkelni a város földes utcáin, melyeket a nagy eső bizony, gyakran sárosra áztatott – bocsátotta előre Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója. – Néhány éve arra gondoltam, hogy a városnak ezt a hagyományát jó lenne ismét feléleszteni, ezért az ezredfordulón elkezdtük népszerűsíteni a gólyalábazást, amely mára egészen nagy mozgalommá nőtte ki magát a könyvtárhoz kapcsolódóan. Egyfajta szimbiózis jött létre a két terület között, melyek szándékaim szerint kölcsönösen erősítik egymást. Ezért gondoltuk azt, hogy az iskolák és a könyvtár közelében egy gólyalábast ábrázoló grafikával hívjuk fel a figyelmet arra: innét a bibliotéka már tényleg csak egy lépés...

 

Fotó: Szakony Attila

Czupi Gyula hozzátette: a kedves üzenet hordozója, a Rozgonyi-Hunyadi utcák sarkán álló ház tulajdonosa beleegyezett abba, hogy ha az igazgatónak sikerül megszerveznie a vakolat felújítását (ezt társadalmi munkában és támogatás révén megoldották), akkor felkerülhet a fehérre festett falra a grafika. Utóbbi a könyvtár munkatársai, W. Kovács Ágnes és Hosszu Nikoletta kézügyességét dicséri. A mostani alkotás egyébként a negyedik a sorban, ami a gólyalábazásnak állít emléket. Az elsőt, egy festménysorozatot Ferkovics József készítette, a másodikat, a Suszter-allénak is emléket állító Deák téri téglás feliratot Tarnóczky Attila, a harmadikról, egy gólyalábast formázó szoborról pedig lapunk nemrég számolt be, ezt a miklósfai Kiss József faragta.

Czupi Gyula jelezte: a Vásárcsarnok bejáratánál látható kiskanizsai sáska asszony „negatív" megjelenítéséhez hasonló gólyalábas alakot szeretnének még a belvárosban elhelyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!