Kultúra

2017.05.26. 13:20

A zene mindenkinek örömet ad

Keszthely - Több mint ötszáz fellépéssel a háta mögött is van egy kis lámpaláza Kendeh Gusztávné karnagynak minden fellépés előtt. Egészen addig, míg fel nem csendül az első hang. Így volt ez a Helikon kórus harmincéves fennállását ünneplő hangversenyen is.

Keszey Ágnes

Az alapító karnagy maga is csodálkozva mondja ki, hogy eltelt három évtized. A meg-alakulás előzményeként elmesélte: volt egy barátokkal közös, 8-10 tagú kamarakórusa, akikkel mindig otthonában gyűltek össze próbálni.

- Aztán 1987 tavaszán megjelent egy cikk a Zalai Hírlapban: dr. Czoma László, a kastély akkori igazgatója szerette volna nyitottabbá tenni a kastélyt. Én, mint énekelni szerető keszthelyi zenetanár időpontot kértem, bementem hozzá és megkérdeztem tőle, lehetséges-e, hogy itt énekeljünk a kastélyban, ha még szervezünk hozzá embereket? - idézte fel Kendeh Gusztávné. Ősszel pedig megjelent a felhívás, amely kóruspróbára invitálta az énekelni szeretőket. Így alakult meg a kórus, s azóta elrepült 30 esztendő. A jubileumi koncerten jelen volt az egykori kastélyigazgató, s érdeklődésünkre felidézte a hajdani eseményeket.

- Szerettek volna énekelni, a kultúrát terjeszteni. Nem volt ennél nagyobb és nemesebb feladatom, mint otthont adni a kórusnak és segíteni a kibontakozást. Nagyon sokat próbáltak, lehetett látni, hogy akarnak valamit, tudták, hogy befektetés nélkül nincsen eredmény. Ez alatt a harminc év alatt jelen voltak nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. Fantasztikus, ahogy egy civil társaság három évtized alatt megőrizte identitását, eredettudatát. Ennek egyik oka, hogy aki ide bekerült, hozta magával tehetségét, másrészt mindenki az ajtón kívül hagyta a politikai meggyőződését, nem voltak csatározások. Amikor elindult a kórus, Keszthely kulturális hagyományaira támaszkodtunk: Festetics György alapította meg Magyarország első zeneiskoláját, híres volt a város kórusélete, az Iparoskör dalárdája. Ez a kórus méltó utódja az elődöknek - mondta dr. Czoma László. A karvezető kezdetben ugyanolyannak álmodta meg az együttest, mint amilyen ma is: szívesen együtt levő, baráti társaság, s mivel a vegyes kari hangzást kedveli leginkább, nőket és férfiakat is várt.

Nagyon szeretem a XX. századi magyar kóruszenét. Csodálatos kincsestár: Bárdos Lajos, Kodály Zoltán, Járdányi Pál, Karai József: jobbnál jobb szerzők gyönyörűbbnél gyönyörűbb kompozíciói. Kedveljük a régizenét is. A reneszánsz művek harmóniavilága tisztaságra, pontosságra, rendre nevel. Csodálatos a romantikus kórusirodalom is és egyházi műveket is szívesen énekelünk - vallja a karvezető. A korban is sokrétű s műfajban is sokszínű repertoár a jubileumi hangversenyen is tükröződött: a tagok választották ki a számukra legkedvesebb műveket. Velük szerepelt a megalakulás óta állandó zongorakísérőjük, dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna is. Az énekesekben közös, hogy mindannyian szeretnek dalolni, ám zenei alapképzettségük eltérő. A közel ötventagú kórus legfiatalabb tagja 25 év körüli, a legidősebb 70 fölötti. Karvezetőjük a legnagyobb élmények között külföldi és hazai énekes fesztiválokat és a hangversenyeket említi: évi 20-25 fellépésük van.

- Amikor a kórus fenn áll a színpadon és a közönség mosolyával, örömével, a tapsával találkozik, az a legnagyobb öröm - vallja a karnagy.

A Helikon kórus az évforduló után újabb ünnepre: Balázs Árpád Liszt-díjas zeneszerző 80. születésnapjára készül, több térségbeli zenei csoporttal együtt. A tervek szerint advent idején mutatják be önálló CD-jüket. Készülnek évek-évtizedek óta hagyományos koncertjeikre is, s meghívást kaptak jövő évre a jubileumi műsorukon vendégként fellépő székely-udvarhelyi kórus kilencvenedik születésnapjára.

Mindezen események megszervezésében nagy segítséget nyújt a Helikon Kórus Baráti Köre is.

Hamar elfogy a tepsi sütemény

Kendeh Gusztávné zenetanári diplomát szerzett : zongora, szolfézs, ének szakon, majd felsőfokú karnagyképzőt végzett. Férje is zenetanár: évtizedekig a tapolcai zeneiskola igazgatója volt. Három fiuk - egy sportoló, egy fuvolaművész és egy evangélikus lelkész - és hét aranyos unokájuk van. Szabadidejében szeret olvasni, művelni a nagy kertet, kedveli a háztartási munkát. Szívesen süt, főz: szerencsére van kinek. Örömmel mondja: ha elkészít egy tepsi süteményt, az két óra alatt eltűnik. A zenéről így vall: "Teljesebbé teszi az életet és örömet ad. Akkor, amikor kevés az örömszerzési lehetőség és kevés öröm van az emberek életében, nagyon fontosnak tartom. Luther úgy fogalmazott: "Az Úristen legszebb, legnagyobbszerű ajándékai közé tartozik a muzsika, amellyel az ember sok kísértést és rossz gondolatot elűz." Én abban érzem a lényegét, hogy a zene örömet szerez."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!