Kultúra

2016.12.11. 20:10

Az ősbizalom körei - Csiszár-Kalmár Annamária és tanítványai

Zalaegerszeg - Csiszár-Kalmár Annamária és tanítványai mandaláival nem először találkozhatott a közönség.

Arany Horváth Zsuzsa

A már a nevével is csodákról üzenő Zalaboldogfa a helyszín, ahol a legtöbb alkotás létrejön, ahol együtt festenek a felnőttek, külön a gyerekek. A megszületett mandalák (üvegre festett képek, rendszerbe foglalt ornamentikák, a távol-keleti és a magyar díszítőművészeti motívumokat ötvöző képi üzenetek) az egerszegi Apáczai ÁMK-ban láthatók még egy hétig.

A női világ üzenete: Életút

- Hetven képet hoztunk el, javarészt a tanítványok művei, olyanok, amelyeken biztosan érződik a tudatosság és az alázat a mandala különleges világa iránt - mondta érdeklődésünkre Csiszár-Kalmár Annamária, amikor jelen voltunk az elmúlt héten a rendhagyó tárlatvezetésen. - Szeretném, ha látható lenne az az önismereti fejlődés is, amelyen keresztülmegyünk a festés és a közben zajló együttlét során, mert hiszem azt, hogy ez a tevékenység alkalmas arra, hogy megismerjük magunkat, megtaláljuk az utunkat.

Csiszár-Kalmár Annamária a rendhagyó tárlatvezetésen Fotó: Katona Tibor

A falakon felsorakozó képek először a színeikkel hatnak a befogadóra, sejthető, hogy a kombinációk ösztönösen, mégis ősi, talán mágikus kölcsönhatásban kerülnek a festő kezek alá. A formák, minták pedig a szimmetria, valamint legősibb jelképek mentén jelölődnek ki". Mint Annamária a beszélgetésen részt vevőknek elmondta, a megtapasztalt alkotási folyamat során számára kiderült, a földi, az égi, a női és a férfienergiák kérnek teret maguknak. Ő maga noha a távol-keleti alapokat is ismeri, úgy érzi, eltávolodott tőlük, ma már a saját útját járja, ámbár a magyar díszítőművészet erős hatással van rá, s örül, hogy a magyar minták olyan jó üzenettel bírnak, mint ahogy azt az ő alkotócsoportjában megtanulhatták. Emellett természetesen láthatjuk a tibeti mandalajelet a képeken: ha az ohm" segít egy élethelyzetben, akkor azt érdemes megragadni.

Repülés - mandala másképp

- Mindig érzésből jön, hogy milyen mandalát festünk. Ha a nőiségünkkel van dolgunk, akkor szinte biztos, hogy a minta kerül elő. Erre nincsen semmilyen szabály, csak az intuíció, a belső hang. Ezért is viseli a tárlat az Intuíció címet.

Legújabb: Sorskapu mandala

Annamária ifjú tanítványai az általános iskolások közül kerülnek ki, a felnőttek több korosztályból a nyugdíjasig. Utóbbiakkal 3 éve fest együtt, közben olyan bizalmi kör alakult ki, ami olykor többet segít, mint bármilyen terápia. Ha mesél valaki, ha kitárulkozik, elmondja, hol akadt el az élete, s közben festenek, maguk is meglepődnek: amit együtt kezdtek, csak együtt képesek befejezni.

Többféle szimbólum: Teremtés

Ő maga régen elkötelezte magát a festéssel, bár az évekkel ezelőtt vásárolt festőállványt még nem helyezte üzembe, amikor az takarítás közben feldőlt, jelezte, vele is lesz még dolga gazdájának. Reméljük, arról is beszámolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!