Kultúra

2016.11.15. 15:10

Abbahagyja a versoktatást - Horváth nem tágít, lemond a tanításról

Egyszer és mindenkorra befejeztem, elég volt - mondta dühösen Horváth István Radnóti-díjas versmondó.

Benedek Bálint

- Saját zsebből fizettem be a gyerekeket egy győri versenyre, ahol ketten megkapták a fiatalok Radnóti-díját. Az önkormányzat nem hajlandó támogatni, büntetik a versmondó kört a személyemen keresztül.

A Hevesi Sándor Versmondó Kör vezetője bizonyított, hiszen 25 éve tanítja a gyerekeket a költemények szavalására. Azonban nem csak velük, hanem az idősebb generáció tagjaival is kellő türelemmel foglalkozik. Tanításai eredményeképp öt fiatalt tüntettek ki a legjobbaknak járó Radnóti-díjjal.

- A városban mostohagyerekként kezelnek bennünket - így Horváth István. - Örökké a pénzért kellett kuncsorogni, belefáradtam. Általában arra hivatkoztak, hogy ha egyesületként működnénk, akkor jóval könnyebb dolgunk lenne.

A 65 éves férfi hozzátette: Baj Bianka és Micsinai Dominik, valamint a többi fiatal sikerében nagy része van kollégájának, a társaság tiszteletbeli vezetőjének, Schmidt Istvánnak is.

Információink szerint a kör korábban kapott már különféle összegű támogatást, tavaly például 100 ezer forintot, ám Horváth István szerint csak a tehetséges fiatalok utaztatása 150 ezer forintból lenne megoldható egy évre.

Az üggyel kapcsolatosan Balogh László, az önkormányzat Humán bizottságának elnöke elmondta: sajnálatos az a tény, hogy a versmondó kör nem bejegyzett önálló jogi személy, ezért hivatalosan közvetlenül nem lehet támogatni.

- Sem a kulturális alapból, de még a polgármesteri keretből vagy egyéb pályázati forrásokból sem - fogalmazott. - Van más út, amikor befogadja őket egy meglévő intézmény, jelesül a HSMK. Így is pályázott az intézmény, hogy a komplex pályázatban megjelenítették a kör kérelmét. Azonban az intézményen belül nem szólhatunk bele a városi támogatás szétosztásba. Egyébként nagyra értékeljük a Hevesi versmondó kör munkáját, büszkék vagyunk az eredményeikre.

A HSMK működését is felügyelő Kanizsai Kulturális Központ igazgatója, Kovácsné Mikola Mária szerint több kisközösség tagja a HSMK-nak, így természetesen mindannyian részesültek az önkormányzati támogatásból.

- A kért összeg helyett ezúttal csak 80 ezer forintot kaptak a versmondók a versenyeken való részvételre valamint az útiköltség elszámolására, ám eddig nem érkezett tőlük számla - hangsúlyozta az igazgató. - A lehetőség tehát adott, hogy az említett keretösszeget fel lehessen használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!