Kultúra

2016.09.14. 15:56

Bartók és Muszorgszkij művei is megszerettethetők a gyerekekkel

Zalaegerszeg - A gyerekek zenei nevelésében fontos mérföldkő lehet egy-egy élő komolyzenei koncert, amelyen megismerhetik a hangszereket, a szerzőket, a zeneirodalom klasszikusait.

Szabó Judit

Kutatások bizonyították, hogy a komolyzene már magzati korban pozitív hatással van a gyermek fejlődésére. De sohasem késő megismerkedni a zeneművészet klasszikusaival.- A zenébe való bevezetésnek legjobb módja, ha a gyerekek élő koncertet hallgatnak, mert az élményt megsokszorozza a zenészek kisugárzása, a terem atmoszférája, az egyedi és megismételhetetlen előadás hangulata. Így válhat a gyerekekből zeneértő, művelt közönség.

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar  Fotó: Katona Tibor

Ha több száz diákból csak tucatnyit érint meg egy-egy előadás, már akkor is megéri, mert az ő életükben különleges érték és nagyszerű örömforrás lesz a komolyzenei koncertek látogatása - mondta Tóth László zongoraművész, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar titkára.A zenekar már öt éve ifjúsági koncertsorozattal, „beavató” előadásokkal járul hozzá a diákok művészeti neveléséhez.

- Idén Bartók Béla születésének 135. évfordulóját ünnepeljük, ezért az ifjúsági sorozatban műsorra tűztük a zeneszerző kifejezetten gyerekeknek írott, illetve könnyen emészthető darabjait. Ilyenek a rövid karakterdarabok, például a Medvetánc. Az ember a zenét hallva szinte látja maga előtt a jelenetet, akárcsak a botladozó részeg embert a Kicsit ázottan című Bartók-tételben - folytatta Tóth László.Hasonlóképpen elevenednek meg zenehallgatók képzeletében olyan képek, mint amilyeneket a kiváló 19. századi orosz zeneszerző, Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij látott barátja, Viktor Hartmann posztumusz kiállításán.

Egy kiállítás képei: Baba-Jaga kunyhója

Ez ihlette híres művét, az Egy kiállítás képei című zongoraciklust. - A zenei tételek nem tükrözik vissza pontosan a festmények témáját, inkább gondolatébresztőek voltak Muszorgszkij számára. A Baba-Jaga kunyhója például a képen egy mesebeli óra, ahol a boszorkány lakik, míg a zenéből inkább azt halljuk, ahogy egy boszorka száguld az erdőben.

Egy kiállítás képei: A csibék táncát ihlető kép

A Kiscsibék tánca a tojáshéjban pedig egy kedves, játékos kis zenei tétel, ami igazi kiscsibékről szól, míg az azt ihlető festmény egy baletthez készült furcsa jelmezvázlat. Ha a gyerekek ismerik ezeket a történeteket, még közelebb kerülhetnek a zeneművekhez - mondta Tóth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!