Kultúra

2016.08.01. 14:24

Mese és agyag - Egyik ember formálja a másikat

Pethőhenye - Múlt hétfőn kezdődött a Tarsoly - Erdélyi Mezőségért Egyesület és a szamosújvári Téka Alapítvány 2. Mesetábora a pethőhenyei faluházban. A pénteki záró napon, a gazdag ebédet követő szabadidőben a gyerekek lovagolnak, pingpongoznak, beszélgetnek, csocsóznak.

Matyovszky Márta

A program két vezetőjével, Gaál Annamária keramikussal, és Kissné Gaál Zsuzsanna meseterapeutával, valamint a két erdélyi pedagógussal, Juhos Helgával és Dániel Melindával beszélgetünk. Körülöttünk agyag és papírmunkák, rajzok, indián fejdíszek, más reliktumok.

- A Tarsoly Egyesület azzal a szándékkal jött létre öt éve, hogy közös programokat tudjunk megvalósítani a Téka Alapítvánnyal - mondja Annamária. - Ezek finanszírozására a Nemzeti Együttműködési Alaphoz pályáztunk, de természetesen az ott elnyert összeg nem volna elegendő egy ilyen komplex program lebonyolítására. Önkéntes segítőink, Kövesi Ferencné Marika és Fehér Emese munkája, és a pethőhenyei önkormányzat, Deák István polgármester minden irányú támogatása nélkül nem mehetne ilyen gördülékenyen a munka. Ez a már másodszor megrendezett mesetábor együttműködésünk legjelentősebb eseménye - de emellett természetesen mindkét civil szervezet az egész év folyamán folytatja jól kialakult hagyományőrző közösségi tevékenységeit. Szamosújvári vagyok, életemnek, mindennapjaimnak része volt a hagyomány, s az abban rejlő kincseket minél szélesebb körben hozzáférhetővé szeretném tenni. Az Erdélyből ide érkezett gyermekek is sok népdalt és táncot ismernek, van amit a szülőktől, nagyszülőktől tanultak el, vagy ha nem onnét, akkor a Tékában ismerkedtek meg azokkal.

A képen hátul balról jobbra a két csoportvezető, Kissné Gaál Zsuzsanna meseterapeuta és Gaál Annamária kerámikus, a projekt vezetője, Kövesi Ferencné önkéntes segítő. Hátul jobbról balra a felnőttek: Juhos Helga, Dániel Melinda erdélyi kísérőtanárok, Fehér Emese önkéntes segítő

Fotó: Bokányné Lepold Andrea

- Tíz gyermek érkezett Szamosújvárról, tizenhatan pedig a mi egyesületünk tagjainak gyermekei, 5-től 13 éves korig. Kétszer annyi fiú van most itt, mint kislány, de ez problémát nem jelent, a napjainkat úgy alakítottuk, hogy jól ki lehessen bontakoztatni a fiúenergiákat is, sok kirándulással, mozgáslehetőséggel. Mikor indiánokká változtunk, ki is festhették testüket - veszi át a szót a meseterapeuta. - Az alkotó-fejlesztő metamorphoses meseterápia egylényegű világképben dolgozik, beletartoznak a mondókák, népdalok, a néptánc, és az agyagozás is. Mire a mesékig eljutunk, már nagyon sok ráhangoló élményben van részük a gyermekeknek, és láthatóan mindenki kész a befogadásra. Amit aztán így megélnek, bele alkotják az agyagba. Reményeink szerint a meséből vett mintázatokon keresztül a mindennapi élethelyzetben is jobban boldogulnak majd a gyerekek. A mese a valóságot mondja el, rendet teremt bennük. Az a célunk, hogy minél közelebb jussunk önmagunkhoz, egymáshoz és a természethez.

- Melyikhez a legnehezebb hozzáférni?

- Önmagunkhoz, de a természethez sem olyan könnyű, az anyagi és technikai világ nagyon eltávolító. Az első nap meséje arra adott lehetőséget, hogy a természet hangjaiból a saját belső hangunk megtalálását követően létrehozzuk a csoport hangját. Szélcsengőket készítettünk agyagból. A második napon a repülés volt a témánk - megfigyeltük a madarakat, szárnyakat alkottunk, majd agyagmadárkákat. A Kristálygömb meséjének epizódjai a harmadik napon megjelentek az agyagtálkákon. A negyedik nap bizonyult a legélvezetesebbnek, mikor indiánokká váltunk. Megkapó élmény volt, mikor a forrásból saját maguk készítette agyagedénykékben gyógyító vizet merhettek a gyermekek - mint a mesében -, s jókívánságokat, áldást mondhattak egymásnak.

Borkát mindennap áthozta a szomszédból a gazdája, Deák Georgina, a képen éppen  Nagy Éva üli meg a békés pacit

- A sok élmény közül mit emelnének ki?

- Semmi nem vetekedhet annak a folyamatnak az átélésével, amit a közösség kialakulása és fejlődése jelent. Egyre több és több közös élmény kerül a tarsolyunkba. Vassal formálják a vasat, egyik ember formálja a másikat - ez a bibliai idézet jut eszembe - mondja Annamária. - Látni, ahogy a gyermeki lelket megérinti a mese varázsa, s az alkotás közben újraélhetik, átdolgozhatják élményeiket - fűzi hozzá Zsuzsanna. - De azt sem fogjuk elfelejteni soha, mikor kirándulás közben pillanatokon belül eláztunk, s jókat csúszkálhattunk a sárban.

A két tanítónő, Helga és Melinda zárják a szót.

- Nagyon jó érzés látni a gyerekek közötti együttműködést. Mindenki épül ezen a kapcsolaton keresztül. A szülők örömmel elengedik ide gyermekeiket. Érezzük a szeretetet a gondosságban, ahogy vendéglátóink mindent megszerveznek, szállástól az étkezésig és a mindennapi programokig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!