Kultúra

2016.07.25. 14:43

Zalai szerző a diadalról

Zalaegerszeg - Kilenc évvel az első kiadást követően kibővült tartalommal jelent meg Cseh Valentin nándorfehérvári csatáról írt kötetének második kiadása, ez alkalommal a Zrínyi Kiadó gondozásában.

Magyar Hajnalka

A szerző, Cseh Valentin Zalaegerszegen él, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeim történész-múzeológusa. A tartalmában és képanyagában egyaránt megújult kötet jó időzítéssel, múlt szerdán került ki a nyomdából, két nappal a nándorfehérvári diadal emléknapját megelőzően. Július 22-ét 2011-ben, a nándorfehérvári diadal 555. évfordulója tiszteletére nyilvánította emléknappá az Országgyűlés.

Cseh Valentin, a kötettel

Kijár a főhajtás, hiszen a nándorfehérvári diadal a magyar-oszmán háborúk egyik legjelentősebb eseménye volt. 1456. július 4-21. között a keresztény magyar és szerb katonák, Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár várát II. Mehmed oszmán szultán hatalmas túlerőben lévő seregével szemben, majd július 22-én, Hunyadi János és Kapisztrán János vezetésével a vár melletti csatában győzelmet arattak az oszmánok felett.

Mindennek éppen 560 éve. A kötet az ostrom előzményeit és eseményeit foglalja össze, eljutva Kapisztrán János és Hunyadi kultuszának XX. századi utóéletéig. A kötet érdekességeiről később bővebben is szólunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!