Kultúra

2016.07.03. 14:10

Vollein Ferenc Tündérországa - Kötetbe rendezve jelentek meg az ifjú alkotó munkái

Zalaegerszeg - Az ifjú művész kiemelkedő alkotói teljesítményének esszenciája Vollein Ferenc - a közelmúltban megjelent - Tündérország című albuma.

Szemes Péter

A Vonyarcvashegyen élő, 17 esztendős festő, aki immár több mint 30 önálló kiállításon van túl és számos más elismerés mellett a Nemzet Fiatal Tehetsége cím birtokosa is, 65 (2009 és 2016 között született) képe kapott helyet a kiadványban. A nagyjából időrendet tartó válogatást, az eddigi pálya főbb állomásainak, eredményeinek számbavételén túl, Ferenc hitvallása, Lángi Péter keszthelyi költő négy, a művek ihlette verse, valamint négy mentori kisesszé kíséri, színesíti.

Az alkotó Balatoni Ulysses című képe 2015-ből olaj, vászon 70x100 cm. Fotó: illusztráció

A kötetcím értelmezése már az alkotói ars poétikából nyilvánvalóvá válik: ahogy Eötvös Károly a Szépkilátóról Tündérországnak látta az előtte kibomló tájat, úgy tekint az ifjú művész avatott szeme az egész teremtett világra. Mint írja: Nekem Tündérország a szépséget, a színek varázsát és játékát, a csendet, a nyugalmat, a meghittséget, a Nap örök tüzét, a Hold szelíd, békés fényét, az örök szerelmet ( ) jelenti . S nemcsak a balatoni univerzumot, a szeretett, felnevelő vidéket és mitológiáját festi-eleveníti ekként, de az erkölcsi iránymutatást adó Szentírás ó- és újtestamentumi alakjait és történeteit, nemzeti történelmünk nagyjait, a benne még frissen élménylő toszkán tájat, a mindennapok kisded csodáit is. Így válik természetszerűen örökké A bölcs nagyapó évek gondjai szántotta arca vagy a Spanyol táncosnő láng-mozdulata.

Persze az elhivatottság, a hittel és szívvel végzett munka mit sem érne tehetség és a mesterségbeli tudás folytonos csiszolása nélkül. Erre hívja fel a figyelmet írásában Somogyi Győző, a Nemzet Művésze, a képrészletek kidolgozottsága kapcsán és Skonda Mária, az ország egyik legnagyobb kortárs magángyűjteménye és az ifjú festő egymásra találásáról szólva.

Mindezek, ahogy az album megjelenése és kiemelt állami támogatása is, jól tükrözik: Vollein Ferencben bizonyosan a jövő egyik figyelemreméltó zalai művészét láthatjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!