Kultúra

2016.07.15. 12:40

Több mint fél évszázada a gyógyítás szolgálatában

Az szinte senki előtt nem titok, hogy Magyarország több mint ezer esztendős fürdőkultúrával büszkélkedhet. A hazai fürdők döntő többsége mindenekelőtt a meleg vizű gyógyforrások mentén épült ki már az ókorban is, melyek jótékony hatását gyakorlatilag minden korszak kiaknázta. Közismert tény az is, hogy hazánk csaknem 200 fürdője- és gyógyfürdője között olyan természetes képződmények is megtalálhatóak, mint amit a Hévízi-tó vagy éppen a nem kevésbé híres miskolc-tapolcai barlangfürdő képvisel.

A mögöttünk hagyott csaknem másfél évtized a hazai gyógyfürdők megújulásának időszaka, amely döntően a gyógyszolgáltatások minőségi javulását, az élménymedencék változatosságát valamint a wellness kezelések és szabadidős programok minőségi javulását vonta maga után. A szolgáltatások minőségi javulásának és a területen rejtőzködő termálvíz jótékony hatásának köszönhetően a fél évszázados múltra visszatekintő Zalakaros nemcsak a hazai üdülésre vágyók, de a külföldi vendégek körében is egyre népszerűbb.

Zala megye gyöngyszeme és jelentősége

Ha nem akadok az egyik legkeresettebb online könyváruház kínálatában az 50 éves a zalakarosi fürdő című kiadványra, bizony a mai napig rejtve marad előttem a tény: a test és a lélek megújulását elősegítő fürdőváros több mint 50 éves múltra tekint vissza. Ha vesszük a fáradságot és fellapozzuk a „Zala megye gyöngyszemének” is nevezett fürdőváros történetét a téma iránt érdeklődők szinte azonnal megdöbbentő információkhoz juthatnak.

Az önmagában még nem meglepő, hogy a város első említése 1254-ből származik. (A gőzölgő csodavíz szénhidrogén-kutatás közepette tört fel 1962 novemberében, amely megfelelő mennyiségben tartalmazza a kalciumot, magnéziumot, nátriumot, jódot, klórt és még más fontos ásványi anyagokat is.)  Az is köztudott, hogy a fürdőváros a történelem folyamán többször volt Zala megye legkedveltebb nyaralóhelye, így jelentős turisztikai elismeréseket tudhat magáénak.  Ám tény az is, hogy sokak számára Zalakaros a gyógyfürdőt jelenti, hiszen a mögöttünk hagyott fél évszázadban több mint két Magyarországnyi ember talált itt alkalmat a pihenésre és gyógyulásra. A gyógyító víz több mint 2500 méter mélységből tör a felszínre és kiválóan alkalmas ízületi bántalmak, mozgásszervi problémák, idegrendszeri- és anyagcserezavarok, szív- és érrendszeri panaszok kezelésére egyaránt.

A rendszerváltás előtti Egészségügyi Minisztérium által már az 1970-es években hivatalosan is elismert gyógyfürdőben napjainkban már 6 db gyógyvizes medence várja a felüdülésre vágyókat, amelyek a  vegyszermentes napi vízcserével, illetve az ezt biztosító töltő-ürítő rendszerrel rendelkeznek. A medencékben a mindennapos vízcseréről a fürdőkomplexum szakemberei gondoskodnak. A 2000-es évek elején Zalakaroson egy országos viszonylatban is teljesen egyedülálló fedett élményfürdőt is avattak, amely csaknem 500 köbméter víztérfogatú területen – mindenekelőtt vízsugaras álló masszázzsal, buzgárokkal, pezsgőfürdővel és persze vadvíz csatornával – várja a vendégeket.

Az ország egyik első élmény- és gyógyfürdője persze azzal együtt, hogy rengeteg ember munkahelyét, sok ezer ember boldogságát és milliók visszanyert egészségét jelenti, döntően hozzájárul a térség fejlődéséhez.

További helytörténeti könyveket itt talál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!