Kultúra

2016.05.11. 08:27

Varázslatos vadvilág - dr. Kun Edit festménytárlata a keszthelyi Vadászati Múzeumban

Keszthely – Első vadászélménye még kislányként érte, karácsony előtti vaddisznóhajtáson vett részt, behavazott fenyveserdőben... Csoda-e, hogy beszippantotta ez a világ?

Magyar Hajnalka

Dr. Kun Edit, a Nimród Vadászújság kiadói igazgatója, s nem mellékesen lapunk Zala Szépe versenyének legelső királynője Zalaváron cseperedett. Vadász édesapja révén korán ráérzett, mennyire jó részévé válni az erdők, mezők életének, a közeli Kis-Balaton pedig mindennapi bringatúrái helyszínéül szolgált.

A természet és a benne élő vadak világa azonban nem csak átélt élményként fontos számára, meg is festi azt. Műveiből, „Varázslatos vadvilág" címmel a keszthelyi vadászati múzeumban nyílt kiállítás a minap. Nehéz volna autentikusabb helyszínt elképzelni...

– Valóban, nagyon örültem dr. Tóth Csaba múzeumigazgató invitálásának, stílszerű, hogy a szülővárosomban itt, a Vadászati Múzeumban mutatkozhatok be. Keszthelyen ugyanis még nem volt önálló kiállításom – mondja dr. Kun Edit, aki teológiai-filozófiai tanulmányait követően jogi diplomát is szerzett.

Ez a vidék határozta meg az egész életét, így jó pár kis-balatoni festmény is bekerült a kollekcióba.

– Zala megyében a jóisten bőkezűen mérte a természeti szépségeket, melyeket az itt élők nap mint nap láthatnak. Igazi kihívás mindezt  úgy megjeleníteni a vásznon, hogy számukra is legyen benne valami plusz – utal a helyi érintettségű művekre. Ezek mellett  hazai barangolásai során begyűjtött élményei elevenednek meg, a Gemenci erdőtől, az Alföldön át, a hegyvidékekig. S bennük a vadak.

– Festményeim természetes környezetükben ábrázolják az erdők, mezők, vizek lakóit, megjelenik valamennyi nagyvad, s néhány apróvadfaj is. Nagyrészt valós, megélt élményeim kerültek vászonra, hiszen, több, mint húsz éve vadászom. E kiállítás újdonsága, hogy itt került elsőként közönség elé az afrikai „big five", vagyis az afrikai ötös, az öt veszélyes nagyvad – elefánt, oroszlán, orrszarvú, kafferbivaly, leopárd – ábrázolása. Vadonatúj képek, épp csak megszáradt rajtuk a festék. Nem jártam még Afrikában, de annyit olvastam, hallottam már ezekről az állatokról, s tanulmányoztam az életmódjukat, természetüket, anatómiájukat, hogy kikívánkozott belőlem ez a sorozat. Huszonöt éve festek, vágytam már erre a kalandra, kuriozitásra.

A „Mi újság?" kérdésre azt feleli, szerencsére minden változatlan. Férje Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, fiuk, Márk pedig elsőéves az orvosi egyetemen.

– Manapság nagy kincs az állandóság, hálás is vagyok érte a sorsnak – mosolyog. – Megbecsülöm és megőrzöm az életben az értékeket...

Köztük annak a szarvaskolbásznak a receptjét, amivel a megnyitó közönségét kínálta. A hozzá való dámvadat ő maga ejtette el.

Apropó közönség... Az egy hónapon át  látogatható tárlatot bizonyára sok hazai és külföldi érdeklődő tekinti  majd meg. Annál is inkább, mivel  május végén itt ünnepli negyedszázados fennállását a Vadászati Kulturális Egyesület. E program keretében zajlik a Szarvasbőgő Európa Bajnokság is, a  rendezvényekre több országból várnak vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!