Kultúra

2016.05.18. 14:57

Hátborzongatóan tökéletesek - Palotás Tibor mérnök-alkotó kiállítása Nagykanizsán

Nagykanizsa - Még június harmadikáig megtekinthető Palotás Tibor (alkotói nevén Piller Pauló) mérnök-alkotó festménykiállítása a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.

Horváth-Balogh Attila

A Misztérium és Valóság címet viselő tárlaton Palotás Tibor munkáin kívül még meghívott kiállítóként Domaföldi Tibor fafaragó míves faragványaiban is gyönyörködhet a közönség.

– Budapesti „gyerek” vagyok, a Bródy utca közelében nőttem fel, nem messze a Rádiótól, így talán nem véletlen, hogy a Magyar Rádió gyermekkórusában is énekeltem – bocsátotta előre Palotás Tibor. – Ez is igazolhatja, hogy habár később közlekedési építőmérnök végzettséget szereztem, azért vonzódtam a művészetekhez is. Korán, már általános iskolában elkezdtem rajzolni, festeni, akkor még ceruzarajzok, akvarellek kerültek ki a kezeim alól. Ha a tematikát nézzük, a portrék, emberábrázolások, csendéletek és tájképek álltak közel hozzám. Aztán az egyetem után, amikor dolgozni kezdtem, kikopott az életemből a képzőművészet, nem nagyon jutott rá időm. Újra majd csak akkor ragadtam ecsetet, amikor a nagykanizsai vásárcsarnok  építési munkálatai befejeződtek, mérnöki megbízásaim pedig megcsappantak. Akkor azt mondta a feleségem, hogy „Tibi, fess!”...

Palotás Tibor alkotásai közt számos világhírű művész festményeinek másolataival is találkozhatunk.

– Azt gondoltam, hogy az én mérnöki precizitásomhoz illik a másolás, hiszen nem könnyű szinte ugyanúgy rekonstruálni egy festményt, mint ahogy azt eredeti készítője megalkotta – tette hozzá. – És úgy érzem, ezzel tökéletesíthetem a szépérzékem is.

A mérnökember legújabb hobbija, hogy fekete gránitra portrékat és szentképeket gravíroz. Ezek hátborzongatóan tökéletes másolatok.

– Szeretem az igényes alkotásokat és hiszek abban, hogy a családi képtárra előbb-utóbb hazánkban is igény mutatkozik újra – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!