Kultúra

2015.11.05. 15:28

Elhunyt Horváth Károly zeneszerző - a Griff Bábszínház megemlékezése

Fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik szerették, tisztelték, és kollégaként vagy barátként ismerték, hogy Horváth Károly, a Griff Bábszínház korábbi igazgatója 2015. november 4-én rövid szenvedés után elhunyt.

Karcsit már régen ismertem, jóval azelőtt, hogy a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházhoz szerződött zenei vezetőnek. Sok nyarat töltöttünk el Kőszegen, az ottani nyári színház keretén belül, hiszen éveken át "házi" zeneszerzőként működött közre az ottani produkciókban. Az együtt töltött idő alatt nemcsak magas színvonalú szakmai munkáját, hanem életének egyéb aspektusait is megismerhettem.

Amikor a Griff Bábszínház igazgatója lett, egyből felhívott, hogy munkámra a továbbiakban is igényt tart. Ő volt az intézmény első olyan igazgatója, aki kitöltötte kinevezési idejét. Zeneszerző lévén a színházat zenés irányba terelte, nem volt olyan produkció, melyben a muzsika ne játszott volna fontos szerepet.

Több családja volt, a szónak minden értelmében, és minden családját (színházi és magánéleti) szerette és támogatta. Rengeteget dolgozott, az ország és Erdélyország szinte összes színházában megfordult. Fáradhatatlanul ontotta magából a muzsikát színpadon és filmen egyaránt. Talán ez a túlhajszoltság, az örökös tenni akarás okozta, hogy elfogyott, és az alattomos kór elvitte közülünk.

Kedves Karcsi!

Bízom abban, hogy ott is megtalálod magad, és az égi karral szövetkezve közvetíted felénk a harmóniát.

Szűcs István

igazgató

A Nagyváradon született művész a bukaresti zeneakadémián végzett.

1975-től a bukaresti televízió magyar adásának állandó munkatársa. „Concorde"és „Táltos" néven megalapítja Erdély legelső és leghíresebb folk-együtteseit. Nevéhez fűződik az első Siculus könnyűzenei fesztivál, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a székelyudvarhelyi Ünnepi Játékok létrehozása.

A sepsiszentgyörgyi színház zenei vezetőjeként (1975-1987) számos romániai magyar színház előadásaihoz ír színpadi zenét.

1987-ben áttelepül Magyarországra. A Mákvirág folk-együttessel 1987- 1992 között több világturnén (Nyugat Európa, Észak és Dél Amerika, Ausztrália) vesz részt.

1992-től Magyarország, Románia, a Vajdaság majd mindenik magyar színházában dolgozott, mint zeneszerző, mint hangszeres zenész. Zenét írt román, német előadásokhoz, magyar és román filmekhez.

2000-től a veszprémi Petőfi színház, majd a zalaegerszegi Hevesi Sándor színház zenei vezetője. 2007-12 -ig a zalaegerszegi Griff bábszínház igazgatója. A székesfehérvári Királyi szertartás-játékok zeneszerzője, zenei vezetője.

Több mint 200 színpadi kísérőzene szerzője.

Önálló musicaljei közül a legsikeresebbek Horváth-Józsa-Tömöry: Síp a tökre, Horváth- Józsa: Leányrablás, Horváth- Bereményi: Laura, Horváth- Tömöry: Nőpápa.

Több nemzetközi fesztivál díjazottja. 2008-ban elnyerte a Magyar kritikusok díját a Finito c. előadás zenéjéért.

 

Mély fájdalommal tudatjuk mindazoknak, akik ismerték és szerették, hogy

Horváth Károly zeneszerzőt

2015. november 21-én szombaton, délután 15 órakor búcsúztatják az únyi temetőben.

A Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház a művészt saját halottjának tekinti.

Temetésén Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty színház igazgatója mond búcsúztatót.

A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük.

Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak.

A gyászoló család

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!