Kultúra

2015.06.08. 15:31

Átgázol élőn, holton - Kedd este III. Richárd gonoszkodik a Kvártélyházban

Zalaegerszeg - Kedd este tehetséges, ámde őrült zsarnok érkezik a városba. A Széchenyi téri Kvártélyház udvarába veszi be magát este nyolckor. III. Richárdnak hívják.

Arany Horváth Zsuzsa

Shakespeare hírhedett alakot megidéző királydrámáját 90 percben a Manna Kulturális Egyesület és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciójaként Vas István klasszikus nyelvezetű fordításában, a marosvásárhelyi, ám Londonban élő fiatal művész, Burák Ádám rendezésében mutatják be Zalaegerszegen. (Burák ezenkívül még Moszkvában is tanult színi rendezést egy szemeszter erejéig.) Hogy őt milyen erősen foglalkoztatja a hataloméhes figura időtlen alakja, azt az is bizonyítja, hogy egyféle interpretációban már bemutatta a marosvásárhelyi Harul Baptista Templomban is. Ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a templomi környezet kapóra jön, hiszen a maga részéről a dráma fókuszpontjába Richárd és az Isten kapcsolatát, pontosabban konfliktusát állítja. A magyar, a közép-európai ember alapvető és visszatérő létkérdéseivel hit, személyiség, hatalom kívánunk számot vetni Shakespeare remekművén keresztül. olvashatjuk a rendező egyik nyilatkozatában.

A darab tavaly nyáron, a Shakespeare emlékévhez illeszkedve került először a zsámbéki romtemplomhoz látogató közönség elé. Az időtartam pedig annál inkább is imponáló, mivel eredetileg ötfelvonásos drámával van dolgunk.

III. Richárd. A kép a zsámbéki térben készült. Benedek Botond Farkas és a címszereplő, Dávid Áron Fotó: Manna Kulturális egyesület

Az eddig megjelent kritikák közül a Revizor portálon megjelent Kovács Dezső írásból idézünk: ...A markáns arcú, friss diplomás Dávid Áron Richárdja nemcsak álnok, sunyi, álszentül ravasz, de önleleplezően gátlástalan is... Mosolygó zsarnok. Vigyorogva, kéjjel öl. Néha elbődül, felüvölt, artikulálatlanul felordít, nem türtőzteti magát, kitör belőle a zsigeri gonoszság. ..A paranoiával átitatott végtelen cinizmus. Átgázol élőkön és holtakon, barátokon, nőkön, mindenkin. Nyomul, törtet, caplat, hétmérföldes léptekkel, megállíthatatlanul, miközben retteg a környezetétől. Összeesküvést szimatol minden bokorban... Még inkább kíváncsivá teheti a zalaegerszegi színházszeretőket, az, ahogy a főszereplőről írtak. Például Bedő J. István: Dávid Áron mintha az Európában turnézó Globe társulat színpadáról lépett volna a zsámbéki gyepre. Tiszta artikulációval, nagyon kevés eszközzel, nagyon erős hatással. A háta, a könyöke, a nyaka, a kisujja, a merev lába is játszik. Egy üres raktárhelyiséget is képes lenne megtölteni drámával. Ahol jelen van: ott van a színház.

A fiatal alkotógárdáról a szinhaz.hu oldalon tájékozódhatunk: a III. Richárdot alakító Dávid Áron idén (2014 a szerk.) diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahogy a díszlet-jelmeztervező Erdély Kinga is. Az előadás női szerepeit Szabó Erika játssza, aki jövőre (2015 a szerk.) fejezi be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A többek között Buckingham herceget is játszó Benedek Botond-Farkas szabadúszó színész. Vass György a budapesti Újszínház színésze és a Neptun Brigád független társulat tagja erre a produkcióra kapcsolódott be az alkalmi társulat munkájába.

A zenei aláfestésért Boros Csaba felel, a produkció vezetője Szántó Péter, menedzsere Gáspár Anna.

Lássuk: országát ismét egy lóért?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!