Kultúra

2015.03.28. 13:00

Csipkék világa - Nyitott műhelyek a kézművesházban

Zalaegerszeg - Egész hétvégén mozgalmas volt az élet a gébárti Kézművesek Házában. Péntektől országos és megyei továbbképzések folytak, és vasárnap is nyitott műhelyekkel várták az érdeklődőket.

Hajdu Péter

– Most tartjuk a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák második országos hétvégéjét, amibe bekapcsolódott a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Kézművesek Háza is. Minden szakkörünk bemutatkozik, a népművészeti egyesület pedig továbbképzéseket szervezett erre a hétvégére. Megy a Pannónia csipke továbbképzés, ami országos megmozdulás, és Zala megyei szintű a hímző továbbképzés. A vasárnapot pedig a kovácsok továbbképzésének szenteltük, illetve az ifjúsági kovácsszakkör is bemutatkozik – mondta Dala Hajnalka, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület közművelődési referense.

Szombaton a csipkekészítőknél jártunk, akik egy speciális zalai módszerrel, a Pannónia csipkekészítéssel ismerkedtek, illetve gyakorolták. Ezt a technikát néhány éve fedezte fel újra Román Andrásné népi iparművész, és egyedül ő tanítja az ország csipkéseinek, hogyan kell csinálni. Jöttek is Jász-Nagykun-Szolnok megyéből és Békésből is csipkekészítők.

– A XX. század első felében készült a Pannónia csipke, egy nagykanizsai hölgy fejlesztette ki, Győrfi Jánosné. Ennek a különleges, varrott csipkének jellemzője a tömör zsinór, és a pókhálószerű öltés. Horgolt motívumokat használt a népművészet elemeiből és csipke öltéseket. Nagyon összetett, nehéz, időignyes munka – mondta Román Andrásné, aki néhány eredeti darabból konstruálta újra a technikát. Egyúttal elmondta, ha valaki az említett motívumok alapján felismeri, és birtokol ilyen régi, eredeti csipkét, sokat tudna segíteni, ha azt megmutatná.

Donner Ferencné (elöl) Lovásziból érkezett csipkevarrást gyakorolni, mellette Román Andrásné egy Pannónia csipkét mutat. Fotó: Katona Tibor

Vasárnap pedig, a Nyitott Műhelygalériák Napján minden műhelyben foglalkozások, játszóházak várták az érdeklődőket. A kovácsműhelyben, szálasanyag műhelyben, fazekas műhelyben is fogadták a látogatókat, és a közelgő húsvétra tekintettel volt tojásírókázás, berzselés, és textilből nyuszikészítés.

Ezek is érdekelhetik