Kultúra

2015.03.29. 07:19

„Öltözzön be, szerepelni fog” - Farkas Ignác a színházbarátok körében

Zalaegerszeg - Nem húsz éve, sokkal régebb óta ismerik egymást. A színházbarátok köre 1996-ban alakult meg, de természetesen már korábban is figyelemmel kísérték az egy év kihagyással 1984 óta a Hevesi Sándor Színházban játszó Farkas Ignác Jászai-díjas színművész hivatását.

Arany Horváth Zsuzsa

A napokban mégis összeültek egy kis, mondhatni baráti csevejre. A kör vezetője, Iványi Ildikó nyugalmazott tanár vállalta magára a kérdező szerepét, érdeklődése nyomán az életpálya mellett számos mulatságos történet is előkerült Farkas Ignác tarsolyából. Szóba jött például a színházi világba való gyors belépése: ugyan nem vették fel elsőre a színművészeti főiskolára, de amint bekopogtatott a szegedi színházba, máris a színpadon találta magát. A direktor nem sokat gondolkodott, „öltözzön be, szerepelni fog" utasítással kezdte a foglalkoztatását. Persze az alapok nem hiányoztak, a középiskolai színjátszó csoporttal sorra megnyerték a seregszemléket. Innen az ismeretség többek között Kulka Jánossal, Lang Györgyivel, akik a másik szegedi gimnáziumba jártak, az amatőr viadalokon rendre vetélytársak voltak. A második nekifutásra aztán simán bevett főiskolán aztán Eszenyi Enikővel, Hirtling Istvánnal, Kaszás Attilával, Csuja Imrével, Rátóti Zoltánnal együtt koptatta a gyakorló színpadot. Ruszt József hívására érkezett Zalaegerszegre, aki rengeteg munkát ígért, s be is tartotta. Farkas Ignác az elfoglalt művésze a Hevesi Sándor Színháznak, húsz éve rendezői minőségben is. (A gyerekdarabok java a nevéhez köthető.) Legújabb alakítása a Közellenség főszerepe. Közel érzi magához Kohlhaas Mihály indulatait.

Színházbarátok és a színművész. Loós Attiláné, Iványi Ildikó, Farkas Ignác és Bocsák Andrásné a hangulatos találkozón. Fotó: Katona Tibor

– A Kleist-kisregényt Tasnádi István előtt Sütő András is feldolgozta. A lényeg ugyanaz: a becsületes, tisztességes emberrel elbánik a hatalom, ami ellen tennie kell valamit, még a halála árán is – mondta a művész az évad e fontos darabjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!