Kultúra

2015.02.21. 09:30

Tehetetlenségből alkotó erő - Molnár Gábor második verses kötetének szerkesztésére és kiadására készül

Lenti - Egyfelől költőnek vallja magát, hiszen önkifejezési módja a vers, ebben a műfajban tud alkotni, spontán módon és gyors alkotói folyamattal, aminek jellemzője a tömörítés, a sűrítés. Második verses kötetének szerkesztésére és kiadására készül. Másfelől Molnár Gábor nem tartja magát költő foglalkozásúnak, saját bevallása szerint az „irodalmi szakma” nem érdekli. Egyébként pedig inkább regényeket olvas, kevésbé kedveli a verseket. Mármint a másokéit.

Korosa Titanilla

– Egyetemesen nézve az emberiség szerintem krízisben van – mondta az egyébként televíziós operatőrként dolgozó költő. – Ez a válság rendített meg még főiskolás koromban. A kétezres évtől írok verseket, melyeknek tengelyét az önvizsgálat és önkritika, a lélek rezdülései, szerelem, igazságkeresés, álomszerű metafizika alkotják. Jelenlegi verselési formám fokozatosan alakult ki, közben elmaradtak a címek, és idővel megjelentek a sűrített, archaikusnak tetsző, azonban mégis inkább érzelmi lobbanásokon összegyúrt szavak. Úgy éreztem ebben az elidegenedő, versengő, elkényelmesedett, dekadens világban a szerelem, ami egyébként leginkább mozgat, nem tud tökéletesen kiteljesedni, hiszen a hamis vágyak kergetése, a megfelelési kényszer, a pénz, a megélhetésért folytatott oktalan harc uralja világunkat. Nem akartam ebben részt venni, próbáltam küzdeni ellene, hangot adni tiltakozásomnak a versek által. Persze nemcsak a külsőségekkel kell megküzdeni, hanem a belső démonokkal is, hiszen az ördög épp annyi, amennyi kísértésnek az ember enged.

Az általa képviselt válságköltészethez irodalmi, filozófiai tekintetben leginkább az orosz Dosztojevszkij és Hamvas Béla művei adták az alapot.

– Nagy hatással volt rám Hamvas és felesége Kemény Katalin személye munkássága és élete. Saját tapasztalásaim által hasonló felismerésekhez jutottam, mint ők. Hamvas műveinek olvasásával megerősítést nyertem, hogy van legalább egy ember, akivel azonos szellemi irányba haladok.

Molnár Gábor versei a szellem fejlődését, változását mutatják. Fotó: Kósa Róbert

Az első kötet, Az emberi szívnek oltalmától távolan 2008-ban szerzői kiadásban jelent meg. A fiatal költő – ahogy azóta is nevezik, bár úgy érzi, egyre inkább kinő ebből a szerepből, hiszen már jelen van a feltörekvő új generáció – személyiségfejlődése folyamatosan nyomon követhető a verseken keresztül. A költeményeket a környezethez való viszonyulás, az ön- és társadalomkritika, barátságok, szerelmek, a lelki kiüresedés és az emberiség szellemi lealacsonyodása inspirálta, illetve a tehetetlenség és a belőle ellenerőként kinövő alkotóerő. A kötet kiadását a közeli barátok, ahogy Gábor nevezi „lélekszüleinek" támogatása serkentette, akik szellemi, erkölcsi és lelki támaszt nyújtottak.

– Ösztönös alkotói folyamat volt, amit nevezhetünk a költői pálya első szakaszának. Mintegy nyolc év termése, amennyi írás ez idő alatt összegyűlt megmutatja az ívet, hogy milyen szellemi fejlődésen mentem keresztül és milyen élmények, történések határozták meg ezeket az éveket – folytatta Gábor.

Az első kötetet éppen a költészet napján mutatták be Zalaegerszegen, azóta Lentiben, Lendván és a ljubljanai magyar nagykövetségen is megismerkedhetett írásaival a közönség.

Ha az időrendet követjük, költői munkásságának második szakasza zaklatott, kísérletező, de termékeny időszak volt, íródtak a versek mellett úgynevezett versfolyamok, több inspiráló hatás is érte, ilyen volt egy barát tragikus elvesztése.

– A készülőben lévő kötet az elsőnek időrendi folytatása, de el is tér már attól az iránytól, szerteágazóbb, kísérletezőbb versek is születtek. Persze a meghatározó alaptéma, a versek magva mindig ugyanaz, a szerelem. A Múzsa, akiből kibomlik a vers, és az írás, ami által kivirágzik, ez a kölcsönhatás működteti a rendszert. A másik fél nélkül nem tudok alkotni. Emellett az Istenhez való viszony, a rendületlen hit is előre viszi az alkotói folyamatot – tette hozzá.

Mára folyamatosan jelennek meg versei a Pannon Tükör kulturális folyóiratban. A lap főszerkesztő-helyettese Szemes Péter működik közre a második kötet összeállításában is. Nemrég pedig a Palackposta című zalai és muravidéki költők műveit tartalmazó antológiában, valamint a Csönddel cserepezve – Lenti szépirodalmi gyűjteményben is helyet kaptak Gábor versei a helyi és környékbeli irodalmi élet szereplői, Soós József, Geresits Gizella, Bence Lajos és Péntek Imre írásai mellett. De akik szeretnének megismerkedni írásaival, elérik azokat saját weboldalán is. A versek, ahogy korábban említettük a szellem fejlődését, változását mutatják.

– Az ember legyen azonos önmagával, ezért folyton keresem az igazságot magamban, a világban, a világot mozgató erőkben. Hiszen: az igazság nem valakié. Nem vallás, nem filozófia, nem művészet, nem eszme. Az igazság Isten. Közben pedig igyekszem magam ahhoz az alapálláshoz tartani, miszerint legfontosabb jónak maradni, Istenhez közel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!