Kultúra

2015.02.01. 13:40

Tánczos György képzőművész körének tárlata az Ady-iskolában

Zalaegerszeg - Minden évben megmutatja legújabb munkáit a Tánczos György képzőművész által vezetett festőkör.

Magyar Hajnalka

Idén most jött el ennek az ideje, az Ady-iskola előtere fogadta be a műveket. Annál is inkább, mivel rendszeres, heti foglalkozásait is itt tartja a 2009. őszén megalakult képzőművész kör. A tagok autodidakta alkotók, tanult hivatásukra nézve akad közöttük radiológus főorvos, építésztechnikus, agrárszakember, óvodapedagógus, méhész egyaránt. Ebből is látható, hogy az alkotás iránti kedv és hajlandóság szinte mindannyiunkban ott él, csak hagyni kell előtörni azt.

A kiállítók és mesterük. Elöl dr. Nagy Edit és Tóth Erzsébet, mögöttük Zalatnainé Lukácsffy Zsuzsa, Nagyné Fitos Ilona és Tóthné Sutus Márta, hátul Balatoni József és Tánczos György. Fotó: Katona Tibor

Zalatnainé Lukácsffy Zsuzsa számára másfél évvel ezelőtt érkezett el ez az idő. – Ifjú koromban vonzott a festészet, sőt, úgy éreztem, ígéretes tehetség vagyok, de aztán más irányba kanyarodott az életem – mondja derűsen az aktív éveit könyvtárosként, majd üzletasszonyként töltő hölgy. – Tanárhoz nem jártam, csak a magam kedvére festettem, el is kallódtak az akkori képeim a költözések során. A kedv azonban nem tűnt el, helyesebben újra rám talált. Nagyné Fitos Ilona hívott el a körbe, azóta is a legnagyobb barátságban vagyunk. Így, idősödve nagyon jó érzés olyan társaságban lenni, ahol a közös érdeklődés összefűzi a tagokat. A világmegváltás ideje talán már lejárt, de azért az ember csak kezdjen magával valamit.

Zalatnainé Lukácsffy Zsuzsa kedvenc képe a jobb oldali Pillangó.

A kiállításon expresszív dinamikával festett akvarelleket láthatunk tőle, de pasztellel, olajjal is dolgozik. – Néha felvillannak előttem izgalmas képek, de hogy azok művekké váljanak, jól kell ismerni és használni a technikát. Így aztán tanulok. Érzem, megszületnek egyszer.

Balatoni József könnyed, lazúros akvarelleket vonultat fel.

A kör összetétele folyamatosan újul, így a kiállítók köre is évről-évre változik – avat be Tánczos György, az Ady-gimnázium művésztanára. – Ősszel csatlakozott hozzánk például Tóthné Sutus Márta és Tóth Erzsébet, de olyan motiváltak és eltökéltek, hogy máris szerepelnek a tárlaton. Ugyanakkor nem erőltetjük a bemutatkozást, akad olyan friss tagunk, aki még időt kért magának. Sajnos a régi festőkörösök közül sem lehet itt mindenki, kit az elfoglaltság, mást a betegség tart távol. Őket is várjuk.

Dr. Nagy Edit az elektronmikroszkópba tekintve talál ihletet.

Az Ady-iskola festészet termében megtartott heti összejövetelek programján stúdium, technikai képzés, s műbírálat egyaránt szerepel, utóbbit kifejezetten igénylik a tagok. Mint Tánczos György elmondja, remélhetőleg a közeli jövőben modellt is sikerül szerezniük, így portré és egészalakos kompozíció rajzolására is mód nyílik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!