Kultúra

2015.01.28. 16:05

Vidám illemtanóra különleges zenével a Griff Bábszínház műsorán

Zalaegerszeg - Alíz, Albert és a kis Éva a nagymamánál nyaral. Játszanak, rosszalkodnak, unatkoznak, s közben még illemet is tanulnak.

Magyar Hajnalka

Mindez a Griff Bábszínház legújabb előadása jóvoltából kel életre, Mosonyi Aliz Illemtan gyerekeknek című könyve nyomán, Székely Andrea, a veszprémi Kabóca Bábszínház igazgatója rendezésében.

Illedelmesen viselkedni unalmas. Mennyivel viccesebb a lekvárt a függönyre kenni, vendégségben az asztal alá bújni, a nyelvünket nyújtogatni, egymás haját huzigálni. De ha mindezzel megbántjuk a másikat? Ha szomorúságot, fájdalmat okozunk neki? Akkor aztán jöhet a megbánás... Hát nem egyszerűbb, ha tekintettel vagyunk egymásra és az együttélés alapvető szabályaira? Mindössze ennyit akar közvetíteni a bábszínház új darabja, s teszi ezt teljes sikerrel. A gyerekközönség érzékelhető átéléssel követi az elé tárt tanulságot, önmagára ismerve nevet a rosszalkodó trión, s megszeppent csendben ül, látva a nagymama bánatát.

Nekik köszönhetjük az élményt: Pető Tibor (hangosító), B. Szolnok Ágnes, Hettinger Csaba, Kiss Erzsi, Székely Andrea, Pintér István (világosító), Medgyesi Anna, valamint Szilinyi Arnold. Fotó: Pezzetta Umberto

Mindehhez Bodnár Enikő egyszerű, mégis sok játékra alkalmat kínáló díszletei és síkbábjai szolgálnak eszközül. A szoba egyes részletei időnként megelevenednek, a falon lévő képek néha a nagymama óvó, intő tekintetét jelképezik, máskor az utcai kirakatok kínálatát mutatják.

Az előadásba különös, izgalmas dinamikát csempész Kiss Erzsi zenéje. A több szólamú, csupa ritmus, mondóka szerű énekbeszéd azonnal hintázó mozgásra készteti az óvodásokat, akik néhány sor után már be is kapcsolódnak.

A bábszínészek feladata nem egyszerű. Pálcákkal mozgatott síkbábokat keltenek életre – mindannyian többet is –, mégpedig igen alacsony takarásban, jobbára térden állva, netán félig fekve. S közben beszélnek, énekelnek. B. Szolnok Ágnes, Medgyesi Anna és Szilinyi Arnold alaposan megdolgozik a sikerért.

A közönség pedig lelkes tapssal honorálta munkájukat. Ahogy az illik...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!