Kultúra

2015.01.11. 11:50

Nagykanizsai táncpedagógus tollából született kötet

Nagykanizsa - Hajviseletről, ruhákról, bemelegítési technikákról és a testtartásról is lehet tanulni az Első képes balettkönyvem című kiadványból, melyet Baj-Pulai Viktória klasszikus balett tánc pedagógus írt.

Benedek Bálint

A Czupi Kiadó gondozásában megjelent kötet az óvodásoknak és a kisiskolásoknak szól és balett művészet alapjait képekkel valamint rajzokkal gazdagon illusztrált egyedülálló képeskönyvben mutatja be.

Színes és informatív balettkönyv a legkisebbeknek.

A 30 éves édesanya a Pécsi Művészeti Gimnáziumban kezdett el balettet tanulni, majd az érettségit követően a fővárosi táncművészeti egyetem klasszikus balett táncpedagógusi szakán szerzett diplomát. A Swans Balett és Tánciskolában rendszeresen tanít óvodásoktól a felnőttekig szinte minden korosztályt, kilencedik éve pedig a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában pedig balett-tanárként dolgozik. Baj-Pulai Viktória évek óta gyűjti a balettról szóló könyveket, ám kizárólag gyermekeknek szóló magyar kiadásúval eddig még nem találkozott. Tavaly egy Bécsben tett séta ihlette meg: férjével és családjával eldöntötték hiánypótló céllal megszerkesztik a legkisebbek balett kötetét.

Az alappozíciókat fotókkal illusztrálva mutatja be a hiánypótló könyvecske. Koller Viola a modell.

- Az eddigi művek csak bizonyos technikákat tanítottak az olvasóknak – fogalmazott Viktória. – Igyekeztünk színesíteni, élettel megtölteni az oldalakat, tulajdonképpen egy használati képeskönyv készült el, mely mindig az óvodásokkal lehet, a lapjai rózsaszínűek lettek a rajzokat testvérem, Pulai Gábor készítette. A fényképeket pedig a férjemmel együtt terveztük meg, s a modellünk Koller Viola kiválóan mutatta be az olykor nehéz mozdulatokat is.

Baj-Pulai Viktória, a szerző. Fotó: Szakony Attila

A gyermekeket bizonyára örömmel veszik majd kézbe a könyvet, melynek a borítójára a rajzot a 9 éves Németh Zsófia készítette. Ezen kívül az apróságoknak varázslatos utazásban lehet részük, ha átlapozzák a művet. Viktória a gyermekek nyelvén, képekkel gazdagon illusztrálva mutatja be a balett technikákat, útmutatást ad. Sőt a kislányok még naplót is vezethetnek, az emlékeiket leírhatják, valamint fényképeket is ragaszthatnak a különleges könyvbe.

- Amióta a kisfiam, Csongor két évvel ezelőtt megszületett, sokat mesélek neki – folytatta Baj-Pulai Viktória. – Ekkor döntöttem el, hogy saját hangulatos történettel is megajándékozom az olvasóimat.

A kanizsai pedagógus semmit sem bízott a véletlenre alaposan körüljárta a balett művészet témakörét, hisz‹ a kételkedő szülők számára dr. Gelencsér Ágnes ortopéd szakorvos véleményt is el lehet olvasni. A kötetben szakmailag sem lehet kivetni valót találni, Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, táncművész valamint Rónay Márta balettmester is áldását adta megjelenésre.

- Hiába élünk internet vezérelte világban, egy könyv fellapozása számunkra még mindig óriási élményt ad, ezt terjesztenénk a fiatalabb generáció körében is – tette hozzá Viktória. – Az Első balettkönyvem után az 1-4. osztályosok számára újabbat tervezek megjelentetni a közeljövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!