Kultúra

2015.01.18. 08:30

A MŰSZAK negyedik cserszegtomaji művésztelepének kiállítása

Zalaegerszeg - A Művészek Szabad Alkotóközössége (MŰSZAK) negyedik cserszegtomaji művésztelepének anyagából látható tárlat február 10-ig a Móricz Galériában.

Magyar Hajnalka

A MŰSZAK múlt nyári termése már szerepelt a keszthelyi Balatoni Múzeumban, s keresik a budapesti bemutatkozás lehetőségét is. Egyelőre azonban a megyeszékhely a fogadó fél, s a Móricz kiállítóterében mintegy félszáz munka várja a betérőt.

A festmények, grafikák, szobrok, fotók mellett versek is láthatók a falakon, ezzel is jelezve az alkotótelep összművészeti jellegét. Hiszen mint korábban, úgy az elmúlt nyáron is irodalmi, zenei, s filmes programok ugyancsak dúsították a kulturális piknik kínálatát. A Takács Ferdinánd festőművész cserszegtomaji otthonában tanyát verő tábor a nagyközönség előtt is nyitva állt, rendezvényeiken 60-80 érdeklődő lakta be a buja növényzetű, otthonos hangulatú kertet. Ahol ez alkalommal Derkovits Gyula szellemét idézte fel a nemzetközi művésztelep 30 résztvevője.

Takács Ferdinánd munkája Derkovits Gyula sorsára reflektál

– Minden évben egy olyan alkotó életműve köré szervezzük a programot, aki hangsúlyosan tette le névjegyét a magyar művészettörténetben – kezdi Takács Ferdinánd. – Tavaly nem csak születésének 120. és halálának 80. évfordulója miatt esett a választásunk Derkovitsra, hanem mert úgy éreztük, sorsa, szellemisége ma is aktuális üzeneteket hordoz.

Néhányan a művésztelep résztvevői közül (balról): Molnár Zoltán, Basilides Bálint, Takács Ferdinánd, Takács-Szencz Lívia és dr. Cséby Géza. Mögöttük az akciófestés eredménye, egy Derkovits idézettel: „Cudar idők vannak, patkós csizmában jár a Nap, és sarkai fejünkön kopognak". Fotó: Katona Tibor

A szombathelyi születésű Derkovits művészete adta meg a több szereplős – Horváth Melinda, Novák Szilvia és Takács-Szencz Lívia közreműködésével zajló – akciófestés alaphangját, de több más munka hangulata is rá reflektál. A résztvevők köre alapvetően a visszajáró törzsgárdára épült, a helybéliek mellett Nagyvárad, Csíkszereda, Beregszentmiklós, Ungvár, Párkány, Göteborg, Budapest, Pápa, Keszthely, Hévíz, Vonyarcvashegy, Rezi, Zalavég, Tatabánya, Garabonc és Baktüttös egyaránt képviseltette magát, de Ausztriából, Törökországból és Hollandiából is érkezett résztvevő. Újabb jelentkezők is akadnának, de a helyszűke határt szab. Hiszen ne feledjük, saját finanszírozású alkotóteleppel van dolgunk, aminek minden kiadását a szervezők és a résztvevők fedezik, teremtik elő, saját zsebbe nyúlva, illetve baráti támogatókra támaszkodva.

Bogdan Tomashevszkij ungvári szobrászművész háromalakos kisplasztikája

Takács-Szencz Lívia élénk kolorittal megfestett nyulas képe

Máté Sándor fémműves munkája

A keszthelyi Hermán Aliz műve

A lendület azonban nem lankad, idén is lesz tábor, amely Mikus Gyula festőművész (1905 - 1996) életműve köré fonódik. Az alkotó több mint ötven évig élt és dolgozott Keszthelyen, s idén ünnepeljük születése 110. évfordulóját. A MŰSZAK kiállítással tiszteleg emléke előtt, s Tirnován Tamás pápai szobrászművész jóvoltából nyárra elkészül egy Mikus mellszobor is. A témaadó mester tehát „személyesen" köszönti majd a résztvevőket a kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!