Kultúra

2015.01.23. 14:15

A magyar kultúráért - A 21 esztendős rédicsi Pahocsa Júlia lett a lovagrend legfiatalabb tagja

Rédics - Az egyetemes kultúra fejlesztéséért végzett tevékenysége elismeréseként a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Apródja címet adományozta a rédicsi Pahocsa Júliának. A 21 éves ifjú hölgy ezzel a Kultúra Lovagrend legfiatalabb tagja lett.

Gyuricza Ferenc

Pahocsa Júlia apróddá avatására a múlt hét végén, a fővárosi Corinthia Hotelben került sor, ahol a XIX. Magyar Kultúra Napja Gáláját tartotta az alapítvány. A ünnepi ceremóniát a nagyszabású műsor részeként tartották, ahol a jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanuló rédicsi hölgy szereplőként is közreműködött, a program tulajdonképpen az ő énekével vette kezdetét. A kitüntető cím adományozását ugyanis elsősorban a kulturális szerepléseivel érdemelte ki.

– A gyermekkorom óta természetes számomra, hogy ott legyek minden kulturális rendezvényen, s amennyiben felkérést kapok, akkor szerepeljek is azokon – mondta elismerése kapcsán Pahocsa Júlia. – A legszívesebben templomban szerepelek, vallási témájú, illetve dicsőítő énekekkel, de a népdalok, népi énekek is közel állnak hozzám. Folyamatosan tanultam zenét, a lenti Ádám Jenő Zeneiskolában kezdtem, majd miután a zalaegerszegi Mindszenty Általános Iskola és Gimnázium tanulója lettem, a zenei tanulmányaimat a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskolában folytattam. Először furulyáztam, azt követte a zongora, illetve közben magántanulóként a gitárral és a klasszikus énekkel is elkezdtem foglalkozni, utóbbit jelenleg is folytatom, Budapesten, a Józsefvárosi Zeneiskolában tanulok.

Pahocsa Júliát a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Nick Ferenc avatta apróddá. Fotó: Pahocsa Klára

Júlia ezeknek a szerepléseinek, valamint a mindig kiváló tanulmányi eredményeinek köszönheti a Magyar Kultúra Apródja címet. A fiatal hölgy tehetségére a Chicago városából ötven év után a szlovéniai Hosszúfaluba hazatért Göncz László figyelt fel, aki maga is tagja a lovagrendnek. Az első ajánlás tőle származott, majd ezt követte a többi, köztük az egykori általános és középiskoláé, a rédicsi egyházközségé és a település korábbi polgármesteréé is. A Kultúra Lovagrend tagjai sorába ugyanis ajánlással lehet bekerülni.

A Falvak Kultúrájáért Alapítványt még 1996 márciusában hozták létre azzal a céllal, hogy a magyar nemzet kulturális örökségének, hagyományainak ápolásában, új értékeinek közkinccsé tételében, valamint életminőségének fejlesztésében élen járjon. A civil szervezet két évvel később hozta létre a Kultúra Lovagrendet, amelynek ezidáig 595 tagja van. Pahocsa Júlia – aki életkorára való tekintettel apródi címet kapott – közöttük a legfiatalabb.

– Idén 210 személyt terjesztettek lovagi vagy apródi címre – sorolta tovább Pahocsa Júlia. – Ebből húszat avattak lovaggá, s egyedül én kaptam apródi címet. Az elismerés nagyon nagy megtiszteltetés számomra, de egyben kötelez is arra, hogy tovább folytassam kulturális tevékenységemet, s ezzel méltó maradhassak a lovagrend eszményéhez.

A 21 esztendős rédicsi hölgy ezzel a Kultúra Lovagrend legfiatalabb tagja lett. Fotó: Pahocsa Klára

Júlia azt mondja, számára is meglepő volt, hogy ilyen fiatalon méltónak találták az elismerésre, mivel a lovagrendnek főleg idősebb tagjai vannak. Az idén avatott húsz személy közül négyen ráadásul a haláluk után, már posztumusz érdemelték ki ezt az elismerést. A lovagrend szabályzatában ugyan az áll, hogy csak a 18. évüket már betöltött személyek lehetnek tagok, de arra eddig nem volt példa, hogy ennyire fiatal személyt is tagjaik közé fogadtak volna.

Az ifjú hölgy apróddá avatásában az is fontos szerepet játszott, hogy a Global Outreach ösztöndíjasaként egy évet töltött az Egyesült Államokban, ahol szintén tevékeny részese volt a közösségi és kulturális életnek.

– Wisconsin államban voltam 2012 augusztusa és 2013 júniusa között, s ezen időszak alatt a Lourdes Academy nevű katolikus gimnázium tanulójaként bővítettem ismereteimet. Valamennyi tantárgyból dicsérő oklevéllel, illetve szólóének kategóriában Wisconsin Állam Döntőjének ezüst-érmeseként térhettem haza – idézi fel az Amerikában eltöltött időszakot. – Vasárnaponként pedig egy ottani dicsőitő zenekarral különböző felekezetű istentiszteleteken szerepeltünk, ami számámra rendkívül felemelő volt.

Júlia jelenleg pszichológia szakos egyetemi hallgató. Azt mondja, a hit, a lelkiség és a tudomány egyáltalán nem állnak távol egymástól.

– Ami a közvéleményben a pszichológiával kapcsolatban jelen van, az csak egy nagyon szük szelete a tudománynak – magyarázta. – Engem főként a tanácsadói pszichológia érdekel, továbbá zeneterápiát is szeretnék hozzá tanulni, mert nekem személyesen is rengeteg pozitív tapasztalatom van arról, hogy mennyit segíthet a zene, mekkora erő van benne. A két terület itt tehát össze is kapcsolódik. Emellett a meseterápia az, ami még felkeltette az érdeklődésemet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!