Kultúra

2014.09.29. 11:47

Erdésznapot tartanak a Falumúzeumban

Zalaegerszeg - Zala, a maga 31 százalékos erdősültségével Nógrád után az ország második legzöldebb megyéje. Ez is indokolja, hogy október 4-én, szombaton immár második alkalommal rendeznek erdésznapot a Falumúzeumban.

Magyar Hajnalka

A rendezvényről hétfőn tartott sajtótájékoztatót a szervezők nevében dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese, valamint Vissi Géza, az Országos Erdészeti Egyesület Zalaegerszegi Csoportjának titkára. Dr. Kostyál László kifejtette, a fa a paraszti életmód nélkülözhetetlen kísérője, az építészet, a tárgykultúra pótolhatatlan alapanyaga, így az erdőket művelő erdészek nem is találhatnának alkalmasabb helyszínt a bemutatkozásra, mint a Falumúzeum. A fa elkísér bennünket a bölcsőtől a koporsóig, az erdő körülöleli a falvakat, városokat, s megannyi kincsével, vaddal, gyümölccsel, gombával, táplálja azokat.

Vissi Géza kiemelte, az erdészek viszonylag ritkán tudnak megmutatkozni a szélesebb nyilvánosság előtt, pedig nagy szükség van az ismeretterjesztésre, mert szakmájukkal kapcsolatosan számos tévhit tartja magát. Például, hiába támasztják alá adatok, hogy az erdők mennyisége hazánkban és Európában egyaránt növekszik, a nagyközönség makacsul ennek az ellenkezőjét hiszi.

Szombaton számos program járul hozzá, hogy tisztább képet nyerhessünk e világról.  A II. Erdésznapot 10 órakor nyitja meg a fatemplomban Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója, valamint prof. dr. Lakatos Ferenc, a Nyugatmagyarországi Egyetem dékánja. Délidőben erdei alapanyagokból készülő étkeket kóstolhatunk, s mesesarok is nyílik a gyerekek számára a zalalövői hosszúházban. Ugyancsak a kicsik kedvét keresi Gryllus Vilmos Zenés kalandozás a titkot rejtő erdőben című programja, ami 14.30-kor kezdődik. 16 órától következik a nap talán leglátványosabb fejezete, ugyanis favágó shownak lehetünk tanúi a Finnugor Parkban. A Stihl Timbersports csapat mutatja be a fakivágás kunsztjait, soraiban több olyan szakemberrel, aki tagja volt a világbajnoki 4. helyezést szerző hazai fakitermelő válogatottnak is.

Mindemellett egyebek közt idegenvezetésre indulhatunk a fák világába, megismerhetjük a mérgező és ehető gombákat, másfél évszázad történelmében kalandozhatunk a fák évgyűrűi mentén, s megismerhetjük a tűzifa mérésének korrekt szabályait. A Pajtagalériában kiállítás nyílik Konrád Lajos népi iparművész munkáiból, a nagykutasi torkospajtában pedig Frankovics Tibor nyugalmazott körjegyző fűrészgyűjteményéből és a Zalaerdő Zrt. dolgozóinak fotóiból.

Ezek is érdekelhetik