Kultúra

2014.09.26. 10:27

Derkovits a MŰSZAK-ban

A MŰSZAK Derkovits ihlette, a IV. Nemzetközi Művésztelepen készült képeiből nyílt kiállítás a Balatoni múzeumban.

Keszey Ágnes

 

A MŰSZAK  néhány tagja az akciófestészettel készült mű előtt: Basilides Bálint festőművész, Takács Ferdinánd az alkotóközösség vezetője, a kiállítást megnyitó Cséby Géza költő és Takács-Szencz Lívia festőművész, az akciófestészet egyik alkotója

A Művészek Szabad Alkotóközössége idén nyáron is megrendezte hagyományos művésztelepét. Az alapító és vezető Takács Ferdinánd házában megrendezett alkotótábor témája a fiatalon elhunyt Derkovits Gyula volt.

- Minden évben híres, elhunyt dunántúli festőkre emlékezünk. Több, mint 30 festő, grafikus és irodalmár vett részt a a Derkovits ihlette Nemzetközi Művésztelepán. Gondolatának szellemében alkottunk, mely ma is aktuális: „Össze kell kötni a képzőművészetet a mondanivalóval, mert az embernek bizonyosan van közölnivalója. Mint festőnek és mai embernek, érzem, hogy kötelességem az életünk és társadalmunk jelenségeit maradék nélkül kifejezni.”- idézte Derkovitsot a tábor szervezője Takács Ferdinánd.

A kiállított képek közül különlegesség az akciófestéssel készült, monumentális alkotás. A tárlat október 20-ig látogatható.

Zene szólt, verseket olvastak fel míg készült az akciófestészettel alkotott mű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!