Kultúra

2014.06.25. 15:50

A szegények orvosa Boldog Batthyány-Strattmann László

Zalaegerszeg - Dr. Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa különleges életútját mutatja be minden korábbi kiadványnál részletesebben, nagyszámú forrás publikálásával az a kötet, amely a Martinus Kiadó gondozásában jelent meg nemrég.

Horváth A. Attila

A szerző, dr. Puskely Mária szerzetesnővér az 1980-as évek óta kutatja németújvári herceg dr. Batthyány László életének dokumentumait. Első monográfiáját 1991-ben készítette el; utóbb ez a tudományos értekezés megjelent a doktor boldoggá avatását előkészítő vatikáni Positio kötetében is.

Batthyány doktor és felesége a kötetben bemutatott fotón. Fotó: archív

„Batthyány hercegorvos – Ősök, elődök, kortársak, utódok körében" című új munkájában a szerző a dr. Batthyány László öt gyermekével folytatott beszélgetések, a tőlük kapott dokumentumok és más korabeli források felhasználásával átfogó gyűjteményt ad közre a szent életűként tisztelt orvos pályafutásáról és családjának történetéről. Ahogyan az egyik unoka, Batthyány Bálint fogalmaz az előszóban: „a szerző apró mozaikokból, naplókivonatokból, újságcikk-részletekből, kortárs emberek, orvoskollégák és betegek idézeteiből rakja össze a képet...".

Batthyány Anna pedig így idézte fel a néhai hercegorvos alakját: „Édesapánk soha nem volt tétlen. Dolgozott és imádkozott. Csak az imából meríthetett erőt ahhoz, hogy viszonylag gyönge fizikumával naponta 80-100 beteget lásson el, s ugyanakkor egészen a családé legyen. Azt hiszem, eljutott az Istennel való misztikus egyesülés fokára. Életének igazi titka Istenben van elrejtve".

Puskely Mária nemrég megjelent könyvének borítója

A szerző a doktor visszaemlékezéseiből is közzétesz egy válogatást, valamint részletes ismertetést közöl a nagyhírű Batthyány-család históriájáról. 272 oldalas könyve több mint 200 illusztrációt tartalmaz. Batthyány-Strattmann László (1870-1931) főnemesi származású orvos az 1900-as évek elején Köpcsényben (Kittsee, ma Ausztria) nyitott magánkórházat, ahol magas szintű ellátást biztosított betegeinek, majd a körmendi kastélyban alakított ki korszerű szemészeti klinikát. A rászorulókat ingyen gyógyította, adományokkal segítette és lelki gondozásukra is figyelmet fordított; emiatt kapta a „szegények orvosa" jelzőt. Jövedelmei nagy részét kórházának fenntartására költötte, és személyesen is rengeteg műtétet végzett el. Emellett a ferences harmadrend tagja volt, életében meghatározó szerepet töltött be az imádság. Batthyány-Strattmann Lászlót 2003-ban avatta boldoggá II. János Pál pápa. Puskely Mária új kötetében korábban nem publikált személyes hangvételű történetek is olvashatók a hercegorvosról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!