Kultúra

2014.02.12. 12:35

A festékfoltos fólia meséi

Zalaegerszeg - Zita papagája egyszer elrepült, de meglett; A menyasszony tortája lakodalom után; Afrikai vadászat - címek Zóka Gyula legújabb kiállításáról.

Magyar Hajnalka

Valódi papagájt, tortát és zebrát nem látunk a képeken, asszociációink révén kelnek életre a fenti tartalmak a fotókon megragadott absztrakt foltokból. A címadás a szerzői fantázia szárnyalásából kínál mintát, amit bizonyára élveznek a tárlatnak otthont adó Liszt-iskola diákjai is.

- Végül is mindenről lehet fényképet csinálni... - bocsájtja előre Zóka Gyula fotográfus, amikor e különös, izgalmas fotók születési körülményeiről faggatom. - E a sorozat egy többszörösen összehajtogatott festékfoltos fóliáról készült, ami egy ifjúsági művésztelepen volt hivatott védeni a padozatot.

Zóka Gyula, a Liszt-iskola beli tárlatot megnyitó Megyeri Anna muzeológus társaságában

 

A történet Lendván kezdődött. A várgalériával kialakult régi kapcsolat révén Zóka Gyula eljutott a csentei hegyen otthonra lelt bronzöntő táborba, ahol a munkához emelt szín egyik oldalát adta a fentebb emlegetett fólia.

- Mindjárt fantáziát láttam a felületben, az átsejlő rétegek, s a köztük barangoló napfény állandóan mást és mást mutatott meg a festékvilágból. A bronzöntő szobrászok kicsit habókosnak néztek, hogy én egy festékfoltos fóliával vagyok elfoglalva, de amikor Király Ferencnek megmutattam az első kockákat, úgy reagált: de hiszen Szuzi pont ilyeneket fest...

A nyár színei című felvétel. Egy festékfoltos fólia nyomán készült

 

A Munkácsy-díjas lendvai szobrászművész ugyanis feleségére, Suzanne Király-Moss festőművészre, s annak nonfiguratív műveire utalt. Persze a bronzöntés lenyűgöző látványa és folyamata is rabul ejtette a fotóst. Lelkesen idézi fel az ősi technológiában rejlő varázslatot, az időnként zölden, lilán izzó lángokat, amelyekben fémdarabok enyésztek el. Ám ez a fotókollekció még feldolgozásra vár. Sok időt szentelt ugyanis a fóliáról készült képeknek, amelyek jelentős átalakuláson mentek át digitális vegykonyhájában. A kiemelt részleteket többféle színvilágban is életre keltette, különféle hangulatokat ragadva meg. A címek is ekkor születtek, annyit foglalkozott a kollekcióval, hogy egész történeteket volt képes belelátni egy-egy képbe.

- Fotós szemmel rengeteg lehetőséget rejt ez a fólia, attól függően, hogy melyik rétegre állítottam az élességet, egészen másféle alá-fölérendeltségi viszonyban jelentek meg a részletek.

Zóka Gyula különös módon választ témát. Olyasmit szeret csak fotózni, amiben otthon érzi magát. Hosszú ideje fotózza például a mohácsi busójárást - március elején a kanizsai Halis-könyvtárban nyílik kiállítása ebből az anyagból - s a Balatont ugyancsak.

- Kunkovács László fotóművész, etnográfus biztatására kezdtem el fotózni a Balatont, de bajban vagyok vele, mert hihetetlenül gazdag téma, s nem tudok eleget róla. Botanikai, geológiai, vízügyi szakembereket kell bevonnom, s rengeteget tanulni. Persze, bárki odaállhat, hogy lefényképezzen egy neki tetsző részletet, de én máshogyan működöm. Amikor híradóztam (közel 16 évig volt az MTV Híradó operatőre) addig nem voltam hajlandó kézbe venni a kamerát, amíg nem tudtam, hogy mit kell bemutatnom. Egy gépet sem lehet jól lefotózni anélkül, hogy tudnánk, hogyan működik.

Egy felvétel a hatalmas anyagból, amelyen a mohácsi busójárást örökíti meg. Évek óta visszajár a helyszínre, hamarosan Nagykanizsán mutatja be a kollekciót (Fotók: Katona Tibor, Zóka Gyula)

Még a rendszerváltás előtt az öccsével Drezdáig mentek, hogy olyan optikát vegyenek, amivel madarakat lehet fotózni. Két határon hozták át nagy izgalmak közepette a Trabantban elrejtett optikát, amit mégis hamarosan eladott. Rájött ugyanis, hogy nem tud eleget a madarakról. Pár éve Izlandon is járt, de alig néhány képet hozott haza.

- Tisztában vagyok vele, hogy Izland fotósparadicsom, de én azokat a helyeket szeretem, ahova vissza tudok térni, amit be tudok fogadni. Izlandot nem lehet két hét alatt megismerni, fölfogni.

Árnyékok a falon itt éppen a zalaegerszegi Morandini házban

S hogy mit ismer? Például a Jákum utcai Morandini házat, amiről most újabb nagy sorozatot készít. Láthatunk is már néhány bensőséges hangvételű, az anyagszerűséget példaszerűen kiemelő felvételt zsalugáterekről, szecessziós korlátokról, érdes vakolatról. Ugyancsak sorozatot tervez az útmenti pléhkrisztusokból, s Árnyék a falon címmel ismerős lombok, rozsdás kilincsek, ablakszárnyak falra vetülő rajzolatából.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!