Kultúra

2013.12.10. 18:45

Igazi klasszikus musical előadást ígér a rendező

Zalaegerszeg -A z izgalom nagy a Hevesi Sándor Színházban, hiszen a héten ismét bemutatóra készül a társulat. Ezúttal a közönség A muzsika hangja című klasszikus musicalt tekintheti meg a teátrum nagyszínpadán. Az előadás részleteiről Moravetz Leventét, a darab rendezőjét kérdeztük.

Nagy Katinka

-A muzsika hangja egy megtörtént esemény alapján íródott - árulta el bevezetésképpen a rendező. - A második világháború alatt élt a történetben szereplő Trapp család. Az anya halála után az apa nevelte fel a hét gyereket egy fiatal novícia segítségével. Minden úgy történt, mint egy igazi musicalben. Egymásba szerettek, Mária feleségül ment a kapitányhoz, majd született még három gyerekük. 1938-ban Auschwitz idején el kellett hagyniuk Ausztriát. Először Svájcba mentek, aztán Franciaországba, Angliába onnan Amerikába és abból éltek, hogy mint családi kórus turnéztak végig az államokban.

A háború ideje alatt végig ezt csinálták, majd a béke elérkeztével egy alapítványba gyűjtöttek Ausztria számára segélyeket. Ők maguk is beszálltak ebbe, olyannyira, hogy két évig egy buszban éltek és laktak. Csak annyit tartottak meg a fellépti díjakból, amennyi a megélhetésükhöz szükséges volt, minden más pénzt hazaküldtek Ausztriába. Mária írta meg az emlékiratait és abból készült el a világhírű musical, aminek a filmváltozata 5 Oscar-díj nyertese lett.

De vajon minek köszönheti ez a mű a világszerte elért hatalmas sikereket?

-Azt szokták mondani, ha az ember sikert akar csinálni, akkor legyen a darabban egy régi autó, egy kutya és egy gyerek. Ebből a hármasból itt csak gyerek van, viszont abból hét. Hét gyerek a maguk ártatlanságával, ugyanakkor a maguk profizmusával megdobogtatják az emberek szívét. Ebben a történetben van egy megözvegyült, életét nagyon sarkosan élő katonatiszt, aki tudat alatt még a gyerekeitől is menekül, mert ők is a feleségét juttatják az eszébe.

-Ez egy legendás nagy szerelem volt a valóságban is. Egy este egy bálon az igazi Trapp kapitány találkozott ezzel a hölggyel, aki később a gyerekei anyja lett, összenéztek, mint a Rómeó és Júliában és összeházasodtak. Mikor élete nagy szerelme eltűnik, az hatalmas törés a kapitány életében. Ez megadja a műnek azt az alaphangulatot, hogy még lényegében el sem indul a darab, de az embernek már összeszorul a torka, ahogy ennek a széthullott szerelemnek a tanújává válik. Nagyon pontosan van megírva a mű és erre kicsit rá is dolgoztunk. Nemcsak a könnyzacskókat szeretnénk dolgoztatni a nézőknél, hanem a nevetőizmokat is. Attól nagyszerű ez a mű, hogy ez az ellentét működik a darabban. Ha ott vannak az igazi könnyek, akkor a nevetés sokkal harsányabb, hiszen feloldja a torokszorítást, de a könnyek is sokkal igazabbak egy jóízű nevetés után.

Kovács Olga (Elsa Schraeder szerepében)    és a növendékek. Pénteken este lesz a premier  Fotó: Pezzetta Umberto

A rendező azt sem titkolta el, hogy ezúttal egy igazi klasszikus előadásra számíthatnak majd a nézők.

-Nem szeretem megerőszakolni a műveket. Ha valaki beül egy klasszikus musicalre, akkor ő azt is szeretné látni és nem egy a rendező által újragondolt verziót. Az is jó lehet, de a közönség nem azt kérte. Megrögzött hagyományőrző vagyok és ezt a darabot is így rendeztem meg. Klasszikus jelmezekkel és díszletekkel, igazi Muzsika hangjára számíthat a közönség.

-A társulat munkájával nagyon elégedett vagyok. Szabadúszó rendezőként járom az országot, természetesen volt olyan színház, ahol még nem dolgoztam, de egységesen ilyen jó társulattal még nem találkoztam. Egy hétfő esti olvasópróbát követő szombaton, ez a társulat példány nélkül egyben lejátszotta az első felvonást. 4-5 nap alatt megtanulták a szövegeket, a dalokat és egyben le tudtuk próbálni, ami nem kis teljesítmény - mondta el zárásképpen Moravetz Levente.

A muzsika hangjának premierje december 13-án, este 7 órakor lesz a Hevesi Sándor Színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!