Kultúra

2013.05.25. 10:54

A népdal ünnepe Alsópáhokon

A népdal napja volt szombaton Alsópáhokon, ahol második alkalommal rendezett Országos Népzenei Gálaszintű Minősítő Aranypáva nagydíjas versenyt a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA), valamint a házigazda Bodzavirág Népdalkör.

Sámel József

Az ország számos településéről - Sárosdtól Mezőtúron át Zalaapátiig - összesen tizenöt csoport (kétszáznyolcvan résztvevő) nevezett a rendezvényre, mely egyben országos minősítő verseny is volt.

Színpadon a zalaegerszegi Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület Népdalköre (fotó: Sámel József)

Megnyitó beszédében Czigány Sándor polgármester örömét fejezte ki, hogy a csoportok őrzik a hagyományokat, s átadják azokat az ifjabb nemzedéknek. Úgy fogalmazott: az, hogy a népdalosok körében fiatalokat lát, megadja a népművészet jövőjét. Ugyancsak sikernek nevezte, hogy Alsópáhok, illetve a Bodzavirág Népdalkör 2009 után újra elnyerte a verseny és gála rendezési jogát.

A bemutatkozások sorát a házigazdák kezdték, ahogy az ő előadásukat, úgy a többi csoport produkcióit is szigorúan pontozta, értékelte a dr. Olsvai Imre vezette hattagú zsűri. Az eredmények alapján érdemelték ki díjaikat, illetve minősítésüket a csoportok, akiknek fellépéseit szép számú közönség kísérte figyelemmel.

Ezek is érdekelhetik