Kultúra

2012.04.05. 18:03

Rajtuk Fejtő keze nyoma

Már megérkezett Nagykanizsára a Franciaországban, 2008-ban elhunyt nagykanizsai születésű Fejtő Ferenc író, történész és publicista hagyatéka, melynek darabjait emlékházban szeretnék bemutatni.

Horváth-Balogh Attila


Mint arról már beszámoltunk: Fejtő Ferenc párizsi lakásának egyes berendezéseit, legkedvesebb könyveit és több személyes használati tárgyát szülővárosa kapja.  Nemrég megérkeztek Nagykanizsára az anyag utolsó darabjai is.

- Fiával, Charles Fejtővel a Fejtő Ferenc Alapítvány létrehozásával és az emlékház kialakításával kapcsolatban Fejtő halála után vettük fel a kapcsolatot  - bocsátotta előre dr. Kovács Loránt, a Charles Fejtő és a Nagykanizsai Zsidó Hitközség által életre hívott alapítvány elnöke.  - A szervezet feladata lesz az emlékház működtetése, amit a Fő út 6. szám alatti épületben alakítunk ki. Ehhez Charles bocsátotta rendelkezésünkre mindazokat a tárgyi emlékeket, amelyek közt édesapja élete utolsó éveit töltötte. Az anyagok közt olyan, magas eszmei értéket képviselő tárgyak is szerepelnek, mint például az európai hírű publicista íróasztala, karosszéke, sétapálcái, könyvei, a pécsi és a szegedi egyetemek oklevelei, melyeket akkor kapott, amikor a felsőoktatási intézmények díszdoktorukká avatták. És nem utolsó sorban: felesége, egyben hozzá legközelebb álló munkatársa, Hilmayer Róza festményei.

- Számunkra nagyon fontosak ezek az alkotások, mert nem volt köztudott, hogy Róza festészettel is foglalkozott  - vette át a szót a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke, Lévai Ibolya. -  Csak a legközelebbi barátok ismerték az asszony ezen kedvtelését. A másik büszkeségünk Fejtő öltönye, melynek hajtókáján alig észrevehetően bújik meg a Francia Becsületrend szimbóluma, egy aprócska hímzett piros csík. Külön örülünk annak, hogy legkedvesebb könyvei  melyek élete utolsó pillanatáig vele voltak  ide, a szülővárosába kerültek. 6000 kötetes könyvtárát a fehérvárcsurgói Károlyi Alapítványra hagyta  először Kanizsának ajánlotta fel, de nem volt hozzá hely...

Dr. Kovács Loránt hozzátette: miután az emlékház elkészül  a munkálatok már elkezdődtek  ,  szeretnék a város diákságával is megismertetni azt az atmoszférát, amiben Fejtő dolgozott, megidézve  személyiségét, szellemiségét.


Fejtő Ferenc 1909 augusztus 31-én született Nagykanizsán. A történész, kritikus, író és publicista, József Attila barátja. 1938-ban egy, a Népszavában megjelent cikke miatt  menekülnie kellett az internálás elől, akkor távozott Párizsba. Itt élt élete végéig, ám a rendszerváltás után többször is hazalátogatott szülővárosába. Dolgozott az AFP hírügynökség munkatársaként, a közép-európai kommunista diktatúrák elemzőjeként. Több könyv szerzője. 2008. június 2-án hunyt el Párizsban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!