Kultúra

2012.04.16. 05:09

Dimbes-dombos határban szólt a dal

Csatár - Sej, a csatári dimbes-dombos határban... - szólt a dal a jubileumi gála első perceiben. A Csatári Pávakör Egyesület szombaton ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját.

Péter Gyöngyi

Az 1970-es évek közepén országszerte rengeteg pávakör alakult, az igényeknek megfelelően Csatárban sem volt ez másként: a művelődési ház akkori igazgatója, Pintér Károly kereste föl Pungor Antal tanárt az elképzeléssel, s alakult meg az egyesület a településen.


- Az elmúlt öt-hat évben háromszor nyertük el az Aranypáva-díjat a Kórusok Országos Tanácsa által szervezett népdaléneklési versenyen, Gellénházán, és a Vass Lajos Népzenei Szövetség megmérettetéseiről is rendre arany és ezüst oklevelekkel tértünk haza - összegezett Pápai János, aki 13 éve irányítja a csoport munkáját. Hozzátette, az elismerések mellett számukra rendkívül fontos, hogy rendszeres szereplői a helyi, kistérségi, megyei rendezvényeknek is. - Az, hogy egy közel 500 lelkes faluban 35 éve működik a népdalkör, jelenleg 15 énekes és 5 citerás alkotja, mellette néptánccsoport, klubok alakultak, nagy dolog, közösségformáló erő.

A jubileumi találkozón - melyen bejelentették, hogy megjelent az együttes első CD-je - az alapítók is felléptek a jelenlegi tagokkal: azt a népdalcsokrot adták elő, melyet annak idején Pungor Antal tanított meg a dalkörnek.

Az ünnepséget a helyi Bíborka Néptánccsoport, illetve a csesztregi és petesházi népdalkör előadása színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!