Kultúra

2012.01.26. 17:00

''Ez a föld, melyen annyiszor apáid vére folyt...''

Hősök, királyok, szentek címmel látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, ahol a Himnusz és a Szózat mindenki által ismert soraira építve vonulnak föl történelmi festészetünk legkiválóbb alkotásai.

Magyar Hajnalka

Az „Általad nyert szép hazát....”  című tematikus egység a Honfoglalás és a középkor sorsdöntő eseményeit jeleníti meg, középpontban  Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotásával. Az Országház épületébe szánt hatalmas festményt most először láthatja a nagyközönség.

A  történelmünk tragikusabb eseményeit bemutató szekciót az „Ez a föld, melyen annyiszor apáid vére folyt...” idézet jegyében rendezték meg. A török háborúkat feldolgozó kiemelkedő alkotások között látható Székely Bertalan közel 4 méteres Zrínyi-kompozíciója, illetve a magyar történelmi festészet olyan emblematikus főművei, mint a Dugovics Titusz önfeláldozása, az Egri nők, vagy a II. Lajos holttestének megtalálása. Külön egység mutatja be a Hunyadiak dicsőségét és tragédiáját, Mátyás, illetve Hunyadi László ábrázolásain keresztül. 



 Az „Ész, erő és oly szent akarat...”  című szekció, a kiállítás egyik leglátványosabb egysége, a magyar reformkor nagy személyiségeit állítja középpontba. Ritka alkalom, hogy láthatjuk  Friedrich Amerling Széchenyi Istvánt ábrázoló életnagyságú portréját, ami ez alkalomból  kerül ki az Akadémia falai közül.


Hősök, királyok, szentek - További részletek a Magyar Nemzeti Galéria honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!