Kultúra

2012.01.19. 16:38

Díjazott félkótások

A zalai népdalkincs továbbvitele, valamint Horváth Károly néprajzkutató emlékének ápolása volt a két fő oka a lenti Félkótás Banda létrejöttének. A több, mint egy évtizedes múlttal rendelkező citerazenekart a Város Közösségi Életéért Díjjal tüntette ki a minap Lenti önkormányzata.

Gyuricza Ferenc


Az elismerés átadására a város napi ünnepség részeként került sor, ahol indoklásként elhangzott: a citerazenekar meghatározó művészeti csoportja Lenti térségének, fellépéseikkel gyakran színesítik a kulturális rendezvényeket.

- A Félkótás Bandát Illésné Rákos Krisztina, Illés Zsolt, illetve jómagam alapítottuk - mondta Dányi József, a csoport egyik vezetője.  Mindhárman Horváth Károly tanítványai voltunk, így halála fontos szerepet játszott az együttes megalakulásban, tulajdonképpen az ő emlékére jöttünk össze. Dalcsokraink egy része is az ő gyűjtéséből való, és Vajda József kutatásaiból is sokat profitáltunk. A repertoárunkban főleg a tájegység dalai szerepelnek, és a távolabbi vidékek örökségét, valamint béres nótákat és katonadalokat is  műsorra tűzünk.

Dányi József hozzátette, a Félkótás Bandát Illés Zsolttal együtt vezeti, s mindketten kiemelt feladatnak tartják az utánpótlást. A csoportnak mindig van fiatal tagja, akik többségében 16-17 éves korukig maradnak. Jelenleg Csonka Boglárka tekinthető állandó tagnak, aki székesfehérvári népzenei tagozatos gimnáziumban tanul, fő hangszere éppen a citera.

 A lenti citerazenekar az elmúlt években többször megmérette magát, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége szervezte minősítőn, valamint a Vass Lajos Népzenei Szövetség versenyén is ezüst fokozatot értek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!