Kultúra

2011.12.07. 08:16

Pitti Katalin operaénekesnő 60 éves

December 7-én lesz hatvanéves Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő.

MTI

Kiváló énekhangjára szülővárosában, Szentesen figyeltek fel, amikor kisgyerekként a Szent Anna-templomban énekelt. 1972-ben kezdte meg tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán, tanárai közé tartozott Sipos Jenő, Forrai Miklós, Pernye András és Varasdy Emil. Még az intézmény növendéke volt, amikor második helyezést ért el a Lipcsei Nemzetközi Bach Versenyen. 1978-ban megkapta a Horváth Ádám által Verdi Otelló című művéből rendezett operafilm női főszerepét, így Melis György és Simándy József oldalán, Ferencsik János vezénylete mellett mutatkozhatott be.
   
Diplomájának megszerzése után a Magyar Állami Operaház magánénekese lett, jobbnál jobb lehetőségeket kapott és az operairodalom legnagyobb lírai szopránszerepeit énekelhette-játszhatta el. Színpadi megjelenésével, szenvedélyes énekstílusával tette emlékezetessé fellépéseit, szavai szerint szakmai fejlődésére komoly hatást gyakoroltak Mikó András, Békés András, Szinetár Miklós rendezői instrukciói. A világ számos országában énekelt, olyan elismert karmesterekkel dolgozott együtt, mint Jurij Szimonov, Lamberto Gardelli, Giuseppe Patane, Kobajasi Kenicsiro, Medveczky Ádám, Lukács Ervin és Erdélyi Miklós. Egyik legnagyobb sikerét Drezdában Verdi Lombardok című operájában aratta, a lelkes közönség tizenhétszer hívta ki a függöny elé.
   





Pitti Katalin számos rendezésben énekelte Verdi Traviatáját, itthon és külföldön tizenhat éven át alakította Puccini Pillangókisasszonyának címszerepét, Puccini zenéjének avatott előadójaként énekelte Mimit a Bohéméletből, Csajkovszkij operájában, az Anyeginben Tatjána szerepében hódította meg a közönséget Moszkvától Rio de Janeiróig. Romantikus alkatához a szenvedő nőalakok állnak közel, akik akár szó szerint is belehalnak a szerelembe.
   
Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, repertoárjában szerepelnek Bach, Mozart, Verdi, Liszt, Kodály oratórikus művei, dalai, Maria Callas-estjét több mint százszor adta elő. Az operett műfajában is otthonosan mozog, Lehár Víg özvegyének címszerepét énekelte a Margitszigeti Szabadtéri Színpadtól a bécsi Staatsoperig, először ezzel a szereppel vendégeskedett Tokióban. Volt Szaffi Johann Strauss A cigánybáró című dalművében, Liza Lehár Ferenc A mosoly országában, Sylvia a Csárdáskirálynőben és Marica grófnő, s ő alakította a Jacoby Viktor Sybilljéből készült tévéjáték főszerepét.
   
Pitti Katalin számos jótékonysági tevékenység részese, ezek céljára sokszor koncertjeinek bevételét is felajánlja, hobbija a sport és a természetjárás. A művésznő ars poeticája szerint egy művésznek kötelessége, hogy tudását átadja a következő nemzedéknek, ezért tanít is a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ zenei tanszékén és a Budai Művészház alapítványi iskolájában, s hangképző tanár Tata város zeneiskolájában.
   
Munkásságát több kitüntetéssel ismerték el, 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1986-ban Oláh Gusztáv-emlékplakettet, 1995-ben Déryné-díjat és Artisjus-díjat, 206-ban Bartók Béla-emlékdíjat kapott, idén Érdemes Művész elismeréssel jutalmazták.
   
Pitti Katalin az évforduló alkalmából 60 év, 60 koncert címmel sorozatot indít december 7-ével. A művésznő a jótékony célú est bevételét a Pető Intézetnek ajánlja fel.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!