Kultúra

2011.10.04. 04:55

Olvasson Karinthyt!

Karinthy Frigyes 22 részes életműsorozatának negyedik kötete a Görbe tükör, amelyben sziporkázó humorral és gyilkos iróniával mutatja be a világot, amelyben élünk.

Osváth Sarolta

Olvasóink a sorozat díszkötéses darabjaihoz kéthetente szerdánként, kedvezményesen juthatnak hozzá lapunk ügyfélszolgálati irodáiban. A teljes sorozat megrendelhető terjesztési irodáink valamennyi elérhetőségén, weboldalainkon, a lapból kivágott megrendelőszelvényen és kézbesítőinknél. A megrendelők között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

Miután Vázsonyi Vilmos fölfedezte a puskaport, a vadászsportokat is el lehetett kezdeni. Azonnal megindult a hozományvadászat, mely még ma is tart. A vadászat mindig legfőbb sportunk volt: politikusaink főleg a baklövést kedvelték. Az ősfoglalkozások közül még a vízieket kell felemlítenünk: mindig voltak nálunk, akik a zavarosban halásztak.

A többi sportok hosszú ideig fejletlen állapotban tengődtek. A gyakorlatok közül legrégibb a húzódzkodás; a magyarok nagy ambícióval és kitartással húzódzkodtak mindig, pl. az adófizetéstől. Mindez a Görbe tükör című kötet Tudomány című fejezetéből való, amelyben Karinthy egyebek közt a sport ürügyén (Sport és testészet  Különös tekintettel a nyavalyatörésre) fejti ki korántsem kíméletes véleményét.

A sziporkázó humorral megírt, az irónia és a szatíra legnemesebb eszközeit alkalmazó karcolatok különös világot tárnak elénk. Az író zseniálisan csavar egyet a valóságon és kíméletlenül rádöbbenti az olvasót az elidegenedés lényegére (mint például a Bölcsészet fejezetben), vagy hihetetlen lelki mélységekbe rántja magával (Nem tudom, de nekem a feleségem gyanús... ), és sorolhatnánk a Történelem, a Politika, a Képes beszéd és a Beszédes kép sziporkázó, gyakran filozofikus mélységű bölcsességeit. Megéri kézbe venni, de vigyázzunk, annyira hozzánk szól, hogy alig lehet letenni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!