Kultúra

2011.09.13. 14:26

Virtuális könyvtár

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár hamarosan OSZK-ponttá válik, ahol egy erre kijelölt gépen lehet majd hozzáférni az Országos Széchényi Könyvtár digitális dokumentumaihoz.

Kelemen Valéria

Az Országos Széchényi Könyvtár Digitális Könyvtára (OSZKDK) egy virtuális könyvtár, melyben ugyanúgy kereshetünk vagy böngészhetünk, mint fizikailag létező könyvtárban, azzal a különbséggel, hogy a kiszemelt olvasnivalót egy kattintással kezdhetjük is olvasni  hallhattuk Czupi Gyulától, a kanizsai bibliotéka igazgatójától. 

- Az OSZKDK célja, hogy áttörve a hagyományos könyvtárak korlátait, akár több ezer olvasónak egyszerre, gyorsan, pontosan, személyre szabottan nyújtsa azt a kényelmet, amit a digitális könyvtár adhat - mondta Czupi Gyula, hozzátéve: a szerzői jogi törvény azt teszi lehetővé, hogy az OSZK a digitális gyűjteményének egy részét csupán dedikált hálózaton tegye közzé. Ehhez az állományhoz kizárólag nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárakból, iskolai oktatás célját szolgáló intézményekből, muzeális intézményekből, levéltárakból, s kép- és hangarchívumokból, úgynevezett OSZK-pontokból lehet hozzáférni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!