Kultúra

2011.09.27. 15:22

Szüretelnek a múzeumban

Immár 6. alkalommal rendezi meg Szüreti vigasságok című programját a Göcseji Falumúzeum, amely vasárnap délelőtt 10-től várja őszi programjára a közönséget.

Magyar Hajnalka


Már ekkor megkezdődik ugyanis a kézműves játszóház, ahol egyebek közt csuhé játékokat készíthetnek a résztvevők, indulnak a munkabemutatók (kovács, csipke-verés, kosárfonás) és a kirakodóvásár is kínálja portékáit. A hagyományőrző színpadi produkciók 14 órától kezdődnek, a folklórbemutatók sorában fellép az Építők Vadrózsa Dalköre, a Kiszöv Néptánc Együttes, a gellénházi Vajda József Népdalkör, a Keresztury ÁMK Nefelejcs Nyugdíjas Dalköre, a Szarkaláb Tánccsoport, valamint Zsigrai Luca.

A szüreti hangulat alapvető kelléke a bor, a zalai borvidék lankáin termett zamatos nedűket helybéli termelők kínálják. Az idei vigasságok a zalai borok mentén szerveződtek, ami egyben azt is jelenti, hogy   ez alkalommal a  szokásosnál is nagyobb teret és szerepet kap a rendezvényen a Zalai Borút Egyesület. A szerveződés bepillantást kínál Pannon Gasztronómiai Élmények című projektjébe, ami magyar-szlovén együttműködéssel, uniós támogatással zajlik. Ennek keretében öt programcsomagot dolgoztak ki, ami a gyümölcsöt, a tököt, a téli ünnepek gasztronómiai különlegességeit, a vadat és gombát, továbbá a tejtermék, méz, gabona hármasát helyezi középpontba.

A vasárnapi szüreti forgatagban az első téma, vagyis a gyümölcs kerül terítékre, s persze minden, ami abból készülhet: lekvár, befőtt, sajt, szörp, bor, pálinka. A gyümölcs persze más formában is asztalunkra kerülhet, amiről november elejéig hat zalai vendéglőben is meggyőződhetünk. Ők ugyanis, kapcsolódva a Zalai Borút projektjéhez Gyümölcsözön  szüreti vigasságok címszóval speciális étlapokkal  rukkolnak elő, tradicionális alapanyagokból készítve különlegességeket. Mindezen túl két vezetett gasztronómiai est is szerepel az egyesület tervei között, amiről ugyancsak tájékoztatást adnak a vasárnapi, falumúzeumbeli vigasságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!