Kultúra

2011.09.19. 16:36

Six Degrees - Hat lépés a közönség felé

Utolsó koncertjük óta eltelt néhány év, ám a közelmúltban két fellépésük is volt: játszottak a Belvárosi Szüreten, előtte pedig a Real Music Fest programján zenéltek a Six Degrees tagjai. A megújulás kapcsán a változások mellett a múltat is megidéztük Háry Ádámmal.

Péter Gyöngyi

Beszélgettünk például a névválasztásról, arról, hogy a könyv-, a filmsorozat, illetve az alapjául szolgáló elmélet ihlette-e a Six Degrees nevet

- A filmes előképek nem befolyásoltak minket a névválasztásban - mondta elöljáróban a zenész. - Mivel hatan vagyunk, leginkább olyan nevek merültek fel, melyekben valamilyen formában szerepel a hatos szám. Nem volt ugyan szándékos, de a zenekarban sok ember megfordult, korábbi csapatokban többen is zenéltek együtt, illetve régi és új kapcsolatok, ismeretségek révén találtunk új tagokat, így Karinthy Frigyes elmélete valóban jellemző ránk: e szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van. Ez a „hat lépés távolság” elmélet, azaz az ismeretség hat foka, ami tulajdonképpen annak idején a közösségi portálok alapötletéül is szolgált.

- Tíz éve milyen céllal, elképzeléssel indult útnak a zenekar? Mire a legbüszkébbek a tagjai?

- Legbüszkébbek arra lehetünk, hogy a sok nehézség ellenére még mindig létezünk... Az elmúlt 3 év alatt óriási változáson ment keresztül a Six Degrees, mind technikailag, mind zeneileg nagyot lépett előre. Hangszereink fejlesztése biztosítja a modern hangzást és természetesen az új tagok érkezésekor az egész zenei repertoár átesett egy „ráncfelvarráson”.

- Milyen volt öt év után újra színpadon lenni, és milyenek a visszajelzések?
- Mivel a tagok egy része a Six Degreeszel párhuzamosan különböző formációkban szerepel, illetve ennek a csapatnak sem ez volt az első koncertje, ezért annyira nem volt szokatlan, de valóban, a jelenlegi felállással most debütált a zenekar, Pércsi Beának pedig ez volt az első nyilvános szereplése. Érthető hát, hogy kicsit izgultunk, főleg, hogy elnézve a programokat és a többi fellépőt, kicsit tartottunk a fogadtatástól. Azt hittük, hogy a családias jellegű Belvárosi Szüretre talán túl kemény a zenénk, és merészség kiállni délután hatkor metált játszani. Szerencsére a szépszámú közönség, illetve a rengeteg pozitív visszajelzés eloszlatta a kételyeinket, és megerősített bennünket abban, hogy jó, amit csinálunk, és hogy ebben a városban is szeretik az emberek a jó rockmuzsikát.

Frontemberre leltek

A zenekar 2001-ben alakult, a kezdeti felállásából mára Cseppán „Sanya” Sándor (gitár), Háry „Ed” Ádám (gitár) és Németh „Bruce” Zoltán (billentyű) maradt, a hozzájuk csatlakozott Pércsi Beáta személyében igazi frontemberre leltek. Paksa Tamás foglal helyet a doboknál, Germán Noémi lett a csapat basszusgitárosa. A zenekar egyébként olyannyira megújult az elmúlt időszakban, hogy a névváltoztatás is felmerült, de ezt aztán elvetette a csapat.


 További zenei hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!