Kultúra

2011.09.13. 17:07

II. János Pál pápa emlékvonata Magyarországon

Első alkalommal érkezett Magyarországra a "Totus Tuus - Egészen a Tiéd" nevet viselő, II. János Pál pápának emléket állító vonat. A gördülő katolikus emlékhelyet, amely kilenc napot tölt hazánkban, kedden mutatták be Budapesten.

MTI

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a fővárosi Vasúttörténeti Parkban rendezett ünnepségen kiemelte: "ez a vonat a mi szabadságunk jelképe". A Szovjetunió és a bolsevizmus összeomlása alapvetően annak köszönhető, hogy II. János Pál pápa ki merte mondani, a bolsevizmus istentelen és ebből kifolyólag embertelen - fogalmazott.
   
A kormányfő kereszténydemokrata helyettese boldog II. János Pál pápát zarándokpápának nevezte, aki kilépett a Vatikán évezredes falai közül, és elment a hívek közé szerte a világban. Egész életén át tartó zarándokútját is szimbolizálja ez a vonat, és ahogy a pápa egykor ellátogatott Magyarországra, úgy most ez a vonat is eljött az ő "lelkiségével" - hangsúlyozta.
   


 Semjén Zsolt kitért arra is: a pápa különleges teológiájának alapgondolata, hogy a kereszténység nem pusztán egy vallás. Az evangélium az élet minden területén érvényes, üzenete van a társadalomhoz, a tudományhoz, a művészethez - mondta.
   
A vonat nemcsak egy nagy ember történetét örökíti meg, hanem "Krisztus aktuális üzenetét közvetíti" mindannyiunkhoz - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, aki kiemelte, hogy a pápa öröksége összeköti a magyarokat, lengyeleket, cseheket és szlovákokat.
   
A szerelvény hétfő délután Párkánynál lépte át a határt, és szeptember 21-én folytatja útját a V4-ek régiójában. A három egységből álló vonaton állandó kiállítás látható a pápával kapcsolatos emléktárgyakból, fotókból, és az érdeklődők vetítés keretében szerezhetnek érdekes információkat az egykori egyházfő életéről. 
   

A pápai emlékvonat a Magyarországon töltött kilenc napja során több városba is ellátogat: csütörtökig a fővárosi Vasúttörténeti Parkban lesz megtekinthető, pénteken Székesfehérvárra, majd másnap Esztergomba érkezik a szerelvény. Vasárnaptól jövő keddig pedig ismét Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban várja a közönséget. A részletes programot a park honlapján (http://www.mavnosztalgia.hu/) olvashatják az érdeklődők.
   
A speciális vasúti szerelvény Krakkóból indult és missziós körutat tesz a négy visegrádi országban. A 68 méter hosszú vasúti szerelvény körútjának a célja, hogy közelebb hozza a négy közép-európai ország lakóihoz II. János Pál pápa személyiségét, munkásságát és szellemiségét.
   
Az ünnepségen részt vett Agatha Zajegat, a lengyel nagykövet helyettese is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!