Kultúra

2011.09.20. 15:05

Egerszegen minden a pénz körül forog majd..

Zalaegerszegen a pénzt "mint tudományos témát" helyezik a középpontba, Keszthelyen pedig látványos, érdekes fizikai kísérleteket mutatnak be a Kutatók éjszakáján.

MTI

   
Az első zalaegerszegi "kutató fesztivált" pénteken délután öt órától tartják a BGF Gazdálkodási Karán, az Infocentrum legfelső szintjén. A téma egy mindenki által jól ismert "sokoldalú, izgalmas" tárgy lesz: a pénz - tájékoztatta a főiskola az MTI-t.
   
A résztvevők Ki mit tud? vetélkedőn győződhetnek meg arról, hogy milyen ismereteik vannak a fizetőeszközről, de a pénzhamisítással foglalkozó előadáson rávilágítanak arra is, hogy a pénzt ugyan "saját magunk is előállíthatjuk, de ez veszélyes üzem". A látogatóknak - ha igénylik - arra is lesz lehetőségük, hogy tanácsot kérjenek a pénzintézetek képviselőitől, hogyan is használják fel a saját pénzüket.
   
A szervezők a helyszínen kibocsátják a saját pénzüket is: a BGF zalaegerszegi karának érméjét a vendégek saját maguk nyomhatják, préselhetik, és haza is vihetik. A fesztiválon minden a pénz körül forog, a Hevesi Sándor Színház művészei "saját eszközeikkel", zenében és versben járják körül a pénzt.
   
Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban nem pénteken, hanem szeptember 28-án, szerdán tartják meg a Kutatók éjszakáját. Sükösd Csaba egyetemi docens az Atommag 100 éve című előadását követően érdekes fizikai kísérleteket mutatnak be - közölte Beke László oktatási referens.
   
Lesznek légnyomásos, mechanikai, elektrosztatikai kísérletek, létrehoznak villámot Van de Graaff-generátorral, a program része lesz a haj "felállítása" elektromossággal, de a látogatók azt is megtudhatják, hogy mitől világít a mosogatószivacs.
   
Beke László fizikatanár Mélyhőmérsékleti gasztronómia című kísérletei során azt is bemutatja, hogy mi mindenre jó a folyékony nitrogén. A tányérba felütött tojás például tükörtojásszerűvé dermed, ha nitrogént öntünk rá, az egész helyiséget betölti az üvegpohárban lévő pálinka illata, miközben "nyalókaszerűen" ráfagy egy pálcára. Hasonló módszerrel készíthetünk forró fagyit is; egy kanálnyi vízmelegítőben olvasztott sajt teteje nitrogénbe mártva megdermed, míg a belseje forró marad.
   
Sebestyén Zoltán pedagógus, a közeljövőben megvalósuló Pécsi Csodák Palotájának kitalálója és kivitelezője Láttatni a láthatatlant című kísérletei során többek közt azt is bebizonyítja, hogy vízforralással is össze lehet roppantani a sörös dobozt. A tudomány iránt érdeklődők arra is választ kapnak, hogy milyen az "okos" és milyen az "utálkozó" seprűnyél vagy például hogy lehet eltüntetni a füstöt a pillepalackból, zenélni a felfújt pillepalackokkal, különböző hosszúságú csövekkel vagy éppen asztal felett földgömböt lebegtetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!