Kultúra

2011.09.01. 17:02

Csödei csodanapok: a 13-as szám szerencsésnek bizonyult

Olvasóinkat gyakran tudósítottuk a vidám csödei táborról, mely messziről érkezett gyerekeknek kínál igazi vidéki kikapcsolódást. A 2011-es év is sok meglepetéssel telt itt.

Arany Horváth Zsuzsa

Nyilas Ilona szervező, táborvezető lelkes munkája nyomán folytatódott a nyári angol-magyar gyermekek táboroztatása a festői fekvésű Csödén, ami különleges lehetőséget adott az ide látogató magyar fiataloknak az angol nyelv gyakorlásához. Idén több angol anyanyelvű vendég is ellátogatott az erdő közepén megbújó régi oskola épületbe, az immáron 13 esztendeje működő táborba. A régi kismesterségek gyakorlása mellett három színdarabot mutattak be a gyerekek: A kíváncsi királykisasszony (Fésüs Éva meséje alapján részletek), A rest többet fárad (Benedek Elek meséje alapján), A Selmeci imposztorok (Mikszáth Kálmán: Tavaszi rügyek című elbeszélése alapján) című előadásoknak tapsolhatott a rövid idő alatt közösséggé kovácsolódó társaság, valamint a felnőtt vendégek, szülők köre.

Idén, mint Nyilas Ilona tájékoztatott, a Mikszáth-darab aratta a legnagyobb sikert a közönség köreiben. A Török Lacikát játszó Boone Róza nyílt színi tapsot kapott szép magyar szavalatáért. Rozi Angliában él, angol iskolába jár és a táborban szívja magába a magyar beszéd ízes szavait.

- A tizenharmadik esztendő a magánéletünkben is szerencsés szám, ami természetesen a táborhoz is kötődik - mondja Nyilas Ilona, aki már több ezer gyermek nyári élményét gazdagította a Csödei Oktató-Alkotóház lehetőségével. - Idén végeztem a harmadik egyetemen (amit fontosnak tartottam a tábor vezetése szempontjából) etika, ember- és társadalomismeret, művészeti szakirányú tagozatán. A lányomat, Székely Csilla Violát idén vették fel a londoni egyetemre (körülbelül 450 azon magyarok száma, akik bejutnak angol egyetemekre), aki már minden esztendőben sokat segít a táborban. Az angol társalgásban nagy hasznát veszik az idelátogatók.


A táborban megtekinthetők a gyermekek különböző munkái is: riport a tábor életéről, magképek, árnyképek (analóg fotótechnikával), csuhé- és rongybabák, szövés-fonás, korongozott és kézzel készült agyagmunkák.

- Fontosnak tartom, hogy jól érezze magát minden idelátogató, de azt is, hogy a foglalkozáson részt vegyenek és alkotással fejlesszük a készségeket.


Felkészülés
Nyilas Ilona a népi kis mesterségek felsőfokú oktatója, fazekas, bőrdíszműves, nevelőtanár, gombaszakértő, tanösvényvezető, tánc- és drámatanár, etika, ember és társadalomismeret, művészeti szakvégzettésű fotóművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!