Kultúra

2011.08.13. 14:27

A gerincbarát leckeírás

Ülj egyenesen, húzd ki magad - hangzik a szülői intelem. Ahhoz, hogy később ne legyenek gerincproblémáink, az íróasztal és a szék beállítása kulcsfontosságú.

Kiss Anna


A szakember arról is beszélt, a régi típusú iskolapadok bizony nem voltak gerincbarát felszerelések, hiszen ugyanabban a padban tanult a 130 centiméteres magasságú harmadikos és a 170 centiméterre nőtt nyolcadikos is.

- Egy íróasztal magasságát mindig a felhasználó magasságához kell igazítani. Van erre egyébként megadott mérettáblázat is. Fontos, hogy az asztal széle függőleges legyen a szék belső szélére, így a gyerek nem fog az asztal fölé görnyedni. Mivel az íróasztal magasságán nem tudunk a gyerek növekedésével együtt változtatni, a legjobb megoldás az állítható magasságú, háttámlás szék.

Az ülőalkalmatosság tehát kulcsfontosságú. Manapság azonban az úgynevezett fiziológiás, nagyméretű labdák kezdik kiszorítani a hagyományos székeket a piacról.

- Ezek az ülőlabdák nagyon hasznosak, hiszen úgy támasztják alá a gerincet, hogy annak a természetes fiziológiás görbülete megmarad. Léteznek ugyanilyen hatással bíró, felfújható ülőpárnák is, amik helytakarékosak, így akár az iskolába is elviheti magával a gyerek. A stabil, kemény székeken ülve ugyanis egy idő után elfárad az izom, görnyedt lesz a testtartás.

Mint megtudtuk, egy-egy óra, tehát 45 perc eltöltése ülő helyzetben nem okozhat gondot az iskolásoknak.

- A szünet egyebek mellett arra is jó, hogy mozogjunk, sétáljunk egy kicsit, felkészítsük gerincünket a következő tanórára. Ez az otthoni házi feladat megírására, tanulásra is igaz, egyóránként pár percre álljunk fel az asztaltól, mozgassuk át végtagjainkat.Suliváró dosszié

Ezek is érdekelhetik