Kultúra

2011.07.12. 02:26

Pörkölt torta, fazekasság, bútorfestés: határon túli pedagógusok alkotnak Gébárton

Hétfőn ismét benépesült Gébárton a Kézművesek Háza; ezúttal határon túli pedagógusok sajátítanak el különböző kismesterségeket.

Sinkovics Eta

 

- A foglalkozások közül a fazekasság az egész hetet végigkíséri, a többi mesterségre két-három napot fordítunk. Jelenleg éppen Gaál János, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora irányításával a népi bútorfestéssel ismerkednek a résztvevők. S mivel a pörkölt torta készítésére tavaly mindössze fél nap jutott, közkívánatra most ismét bevettük a tematikába - avatott a részletekbe a szakmai vezető. De a foglalkozások közt szerepel nemezelés, gyöngyfűzés, szalmajáték, valamint hangkeltő eszközök készítése bürökből, nádból és fából. Ám néptáncból, népzenéből és népi ételek készítéséből is ízelítőt kapnak a résztvevők, akiknek több mint fele visszajáró, s természetesen érkeztek új táborlakók is.

Az érdeklődők egy csoportja a pörkölt torta formázásával ismerkedett, a csonkahegyháti Szirkovics Ákosné útmutatásával. Albert Éva, a kassai ipari iskola kollégiumi nevelője a korábbi években nemezeléssel, tojásfestéssel, csuhézással ismerkedett a táborban.

- Kezdetben általános iskolásokkal foglalkoztam, nekik adtam tovább az itt tanultakat. De a nagyobb gyerekek is szívesen alkotnak. A pörkölt tortával most ismerkedem. Láttam már ilyet, de nem tudtam, hogyan készül. Nem annyira nehéz, csak ügyesnek kell lenni - osztotta meg friss tapasztalatát. Arra is választ kaptunk, mit keres a nyers krumpli az asztalon? Mivel a megpirított cukros-diós masszával forrón kell dolgozni, ezért a formázáshoz hívják segítségül.

 

A szlovéniai Tüske Marika minden évben visszatér. Csuhézással foglalkozik, ahogy mondta, tanulja és oktatja is. A ljubljanai egyetemista, Szolarics Dorisz a népi bútorfestés kedvéért jött a táborba, de érdekli a nemezelés is. A vajdasági Bábi Kornéliát a fazekasság vonzotta, ám a bútorfestést és a nemezelést sem szeretné kihagyni.


Kiadvány is készül

● Az idei kézművestábort 19. alkalommal rendezték meg
● Többségükben Szlovéniából, Szlovákiából, a Vajdaságból, illetve Erdélyből érkeztek. A 22 fős csoportnak hat zalaegerszegi pedagógus is tagja
● Az eltelt évek során a résztvevők többek közt mézeskalácsoztak, hímeztek, viseletet, babát, csipkét készítettek és szőttek
● A vajdasági Kollár Ilus 18 éven át naplót vezetett a tábor tematikájáról, mely alapja lehet egy készülő kiadványnak   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!