Kultúra

2011.06.29. 16:35

Zalai Prima Primissima-jelölt: Fekete Györgyöt szintén nominálták

Nemcsak a magyar irodalom, hanem a magyar építészet és építőművészet kategóriában is találhatunk zalai vagy zalai érintettségű Prima Primissima Díj jelölteket, azaz Primákat.

Péter Gyöngyi

Bereményi Géza, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja, mint hírül adtuk, a 2003-ban alapított Prima Primissima Díj magyar irodalom kategóriájának jelöltje. A tíz kategória harminc Primája  között azonban a magyar építészet és építőművészet kategóriában is találunk ismerős neveket. Fekete György belsőépítész Zalaegerszeg szülötte, Zalaegerszeg Város Díszpolgára ugyancsak Primissima lehet.

- Amióta létezik, mindig figyelemmel kísérem, megnézem a díjátadó gálát, sok jó barátommal találkozhatom ott. Azt nem gondoltam, hogy egyszer magam is a jelöltek egyike leszek. Belsőépítész ráadásul eddig még sosem szerepelt a névsorban - mondta lapunknak az egyetemi tanár, akadémikus, aki az utóbbi időben inkább közéleti tevékenységei, cikkei, szakírásai, könykiadások  révén ismert.  - Kicsit talán az utolsó  pillanat, a belsőépítészetet  20 éve abbahagytam. Éppen ezért nagyon jó érzés, hogy emlékeznek még az 1960-70-80-90-es évekbeli  munkáimra. Mindig olyan építészek voltak Primák, Prima Primissimák, akikkel szívesen dolgoztam volna magam is együtt.  Nem leszek szomorú akkor sem, ha nem engem választanak végül  Primissimának, hiszen két barátom a másik két jelölt: Turányi Gábor építész, egyetemi tanár és Vadász György építész. Utóbbival egy alkalommal közös munkánk is volt.

Vadász György Ybl-díjas építész neve is jól ismert Egerszegen, tervei alapján készült a Csipkeházak épületegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!