Kultúra

2011.05.24. 06:06

Pofonok helyett: Bud Spencer önéletrajza szórakoztató olvasmány

Carlo Pedersoli olvasmányos önéletrajzi könyvét nem sok ember olvasná el. De ha elárulom a művésznevét, ami történetesen Bud Spencer, megsokszorozódna ez a szám.

Horváth Viktória

A Különben dühbe jövök kerettörténetében a nyolcvanadik születésnapját ünneplő színész találkozik fiatalkori önmagával: a merész, semmivel sem törődő, sportos ifjúval, akinek elmeséli, hova fog eljutni majd egy szép napon.


A dúsgazdag iparos családban hat kilóval született olasz kisfiúnak egész életét befolyásolta a háború. Sokat utazott, több évig élt külföldön, de életében a legfontosabb helyen mégis a hazája és az úszás állt, amit akkor még nyeglén vett: dohányzott, ivott és nőkkel mulatta az időt. Aztán mesél arról, hogyan találta meg a szerelem a felesége személyében, akivel több mint ötven éve házasok. S arról, hogyan került véletlenül a filmiparba, hogyan alakult ki az örök pofozkodó, mackós stílusa, s végül, miért lettek társak és barátok Terrence Hillel, azaz Mario Girottival. Ahogy a szakáll sem a véletlen műve, ez sem, sikerült egy jól eladható western stílust kialakítaniuk, ami a mai napig hódít a különböző tévécsatornákon. A könyv nemcsak a rajongóknak nyújt szórakozást, hanem mindenkinek, aki érdeklődik a különleges életutak és az olasz filmgyártás gyökerei iránt. Az idős színész könnyedén mesélt dél-amerikai utazásairól, nőügyeiről, híres kollégáiról és az elszalasztott lehetőségeiről is. Nincs benne gőg, tudja, amit elért, nem az akaraterejének, különleges képességeinek, hanem sokszor a puszta véletlennek köszönheti. Nem magasztalja túl filmes alakításait sem: mint mondja, ő csak egy bohóc, aki ha meg tudja nevettetni a közönséget, már jól végezte a dolgát.

Bár a western filmek mogorva arcú hőseként ismerte meg a világ, pedig Carlo Pedersoli sokkal több annál: olimpikon, producer és forgatókönyvíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!