Kultúra

2011.03.04. 17:40

Művészeti csoportok, fergeteges hangulat

Amint az a közelmúltbeli városjárás alkalmával bebizonyosodott, Zalaszentgróton több olyan művészeti csoport működik, mely fergeteges hangulatot teremt a színpadon.

Sámel József


Az együttesek többsége a Városi Művelődési Központ művészeti iskolájának keretében működik. Varga István, az intézmény vezetője azt mondja, azokat a csoportokat is igyekeznek segíteni, amelyek szervezetileg nem hozzájuk tartoznak.

- A művészeti iskolánk nagyon népszerű, a pókaszepetki és türjei tagozattal együtt 173 fővel büszkélkedhetünk - fogalmazott, hozzátéve: nem érzik a gyermeklétszám-csökkenést, ezt bizonyítja, hogy több diák jelentkezett a szakokra, mint egy évvel korábban.

- S ha marad a magasabb állami támogatás, akkor azt hiszem, nem lesz gond a működéssel. A központi segítség mellé az önkormányzat is beszáll. A feltételek megléte a biztos és nyugodt műhelymunkát is garantálja. Az eredményt fémjelzi a rengeteg fellépés és a versenyeken elért sikerek. –

 

-  A városjáráson csupán a repertoár kis „szelete” mutatkozott be. A néptánc hagyományosan népszerű Zalaszentgróton, több csoport működik, a legkisebbektől a fiatalokig. Mindannyiukat rengeteg helyre hívják fellépni, az idősebbek mögött pedig számos külföldi vendégszereplés áll. A színjátszók (a Garabonciás színpad és az Art-atlanok) a komoly daraboktól a vidám előadásokig otthon vannak minden műfajban. A város hagyományosan a színjátszás egyik fellegvára, rendszeresek a térségi és regionális találkozók. Számos más csoporttal is büszkélkedhet Zalaszentgrót. A Városi Kamarakórus és a Városi Fúvószenekar mellett a sok szép eredménnyel büszélkedő Broadway Moderntánc Együttes, valamint a Főnix Gitáregyüttes is rendszeres fellépője a rendezvényeknek. Előbbi éppen átalakulóban van, a fiatalok ugyanis nehezen tudják megoldani a fellépéseket. A csapatnak már megvan az utánpótlása is. A gitáregyüttest zalaszentgróti hölgyek alkotják, s új színfoltot biztosítanak a helyi és környékbeli programoknak. Bár a csapatnak még nincs többéves múltja, mégis több sikert elértek már, részt vettek a megyei művészeti fesztiválon is. Nagyon lelkesek. Az Erkel Ferenc zeneiskola keretében alakult a Brasscom Fúvósegyüttes, mely szintén közkedvelt a városban. Meg kell említenem a rockegyütteseket is, három is zenél Zalaszentgróton, egyenként 2-3 órás repertoárral. A csoportokkal korrekten tudjuk egyeztetni a fellépéseket.

Varga István azt mondja, a közönségnek bemutatkozó programok mellett fontosak azok a találkozók, melyeken a csoportok megmérettethetik magukat.

- Nemrég regionális színjátszó találkozónak adtunk helyet, tíz zalai és Veszprém megyei csoport lépett fel. A Tavaszi Tárlat Kulturális és Sportnapok keretében rendezzük meg a fesztivált, melyen a kistérséginél szélesebb körben mutatkozhatnak be a csoportok.

Ismerje meg a települést:

Képgalériánk 1. része - KLIKK IDE!

Képgalériánk 2. része - KLIKK IDE !

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!