Kultúra

2011.03.17. 18:24

A médiatörvény visszavonását követelik az európai szocialisták (frissítve)

Az Európai Szocialisták Pártja továbbra is elfogadhatatlannak tartja a magyar médiatörvényt, és a jogszabály visszavonását követeli - mondta Philip Cordery főtitkár Budapesten sajtótájékoztatón csütörtökön.

MTI

A francia politikus kifejtette: az Európai Bizottság alapjogi szempontból nem vizsgálta a médiatörvényt, így az általa kezdeményezett és az Országgyűlésben elfogadott módosításokat az európai szocialisták nem tekintik kielégítőnek. Fölvetette azt is, hogy Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos talán azért nem folytatta a vizsgálódást, mert "meg akarta védeni barátját, Orbánt".
   
Az Európai Szocialisták Pártja csütörtökön és pénteken médiaszemináriumot tart Budapesten. Ezzel kapcsolatban Philip Cordery elmondta: a helyszínválasztással is kifejezik szolidaritásukat, amiért a sajtószabadságot Magyarországon "nagy veszély fenyegeti".
   
A médiatörvénnyel összefüggő kifogásaik közül kiemelte, hogy a médiatanács hatásköre "óriási", azt pedig Európában példátlannak nevezte, hogy a testület tagjait kilenc évre választotta meg a kormánytöbbség.
   
Philip Cordery a magyar belpolitika kapcsán arról is beszélt, hogy a demokrácia nem lehet a többség zsarnoka, nem épülhet kizárólag a kormánytöbbség akaratára, az egész nemzet érdekeit figyelembe kell venni.
   
Ugyancsak a médiatörvény visszavonását, illetve egy szakmai szervezetek bevonásával megalkotandó új médiaszabályozás elkészítését sürgette a sajtótájékoztatón Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke elmondta: nemcsak a médiatörvény, hanem az alkotmányozás folyamata is aggasztó. Egy demokráciában sem fordult még elő, hogy "pártalkotmány" szülessen, hogy az alaptörvényt egyetlen politikai erő fogadja el - jelentette ki.
   
Mandur László MSZP-s országgyűlési képviselő elmondta, az Európai Szocialisták Pártjának médiaszemináriumán egyetértés alakult ki arról, hogy a magyar médiatörvény nem a sajtó, hanem a médiahatóság szabadságát célozza. Szavai szerint a szeminárium résztvevői megdöbbentőnek találták a közszolgálati médiumok hírszolgáltatásának központosítását "egy olyan távirati irodában, aminek az elnöke egyértelműen lenyilatkozta funkcióba lépése után, hogy neki az a dolga, hogy azokat a gazdákat szolgálja, akik őt pozícióba helyezték". (Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója tavaly decemberben a 168 Órának azt mondta: "Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez.")
   
Róbert Marshall izlandi szocialista képviselő a szemináriumon és a sajtótájékoztatón azt a javaslatot ismertette, amelyet az izlandi parlament tavaly fogadott el a sajtószabadság védelme érdekében. Ezzel szembeállította a magyar médiaszabályozást, amit több évtizednyi visszalépésként értékelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!