Kultúra

2011.02.16. 17:41

Remekül szerepeltek az adys diákok az országos versenyen

A két adys gimnazista diáklány a minap remekül szerepelt az országos akverellfestő versenyen, amelyet a tiszavasvári művészről és tanárról, Krutilla Józsefről neveztek el.

Horváth Viktória

A másodszorra megrendezett országos megmérettetésen az előzetesen beadott pályamunkák alapján öten indultak a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai közül. Ketten nagyon szép helyezéssel búcsúztak Tiszavasvártól: Májer Fruzsina harmadik helyezett lett és különdíjban részesült, Góth Enikő pedig ötödik lett a korcsoportjában. Mindkét ifjú hölgy az iskola 11. A osztályába jár.


– 150-en indultunk a versenyen hat különböző korcsoportban – bocsátotta előre Fruzsina. – A mi korosztályunk témája a csendélet volt, ezt kellett négy óra leforgása alatt a vászonra varázsolnunk.

Az akvarell technika, amely az aqua, azaz víz szóból eredeztethető, vízben oldható festékkel való alkotást jelent, amelyhez általában nagyszemcsés papírt használnak, avattak a szakmai titkokba  az ifjú alkotók. A festéket hígan viszik fel, a kontúrok és alakok elmosódottak. Finom, világos, szinte áttetsző tájképek és csendéletek a jellemző formái, ami különösen frissé teszi az ábrázolást. Álomszerű, gyors és tovatűnő élmények, emlékek rögzítésére alkalmas a technika. Bár szigorú szabályokkal rendelkezik, még így is akadtak differenciák a különböző iskolák diákjainak munkái között.


– Megfigyeltük, mások hogyan dolgoznak, úgy tűnt, sokkal élénkebb, erősebb színeket használnak, mint mi. De biztosra veszem, hogy a szakmai zsűrinek mégiscsak tetszhetett a mi pasztelesebb felfogásunk,  ha jutalmazták – mondta el Enikő, akit Fruzsinával egyetemben Tánczos György művésztanár készített fel, aki sajnos a versenyre nem tudta elkísérni a diákjait.

Fruzsina művészi pályára készül, azt is elárulta, az akvarell a kedvence, Enikő még bizonytalan a jövőjét illetően, de mindketten bánják, hogy a verseny szervezői elkérték az ott készített festményeiket, így  azokat nem tudták hazahozni és megmutatni a diáktársaiknak, illetve olvasóinknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!