Kultúra

2011.01.07. 18:29

Verebes István lemondott, de ezt az évadot még végigcsinálja

Verebes István 2010. február elsején vette át a Kabaré 24 színház (volt Mikroszkóp Színpad) igazgatását, ám 11 hónapnyi munka után úgy döntött, feláll igazgatói székéből. Pozíciójáról a pénzügyi keret szűkösségére hivatkozva mondott le.

MTI

Verebes közel egy éve azt mondta, azért vállalta a Mikroszkóp Színház utódjának vezetését, mert szerinte már csak ez az egyetlen olyan hely van Budapesten, ahol azt a pesti kabarét játszák, amit itt már száz éve játszanak.

"Ha van erőm és tapasztalatom, hogy életben tartsam, valamint alkalmat szolgáltatok ahhoz, hogy kicsit megújuljon a dolog, akkor ezt erkölcsileg nem lett volna szabad kikerülnöm!" - hangoztatta Verebes, akinek lemondást a Blikk hozta nyilvánosságra, hozzátéve, a Mikroszkóp Színpad tagjait derült égből villámcsapásként érte a hír.

Selmeczi Tibor, aki Sas József bírósági perét követően (2009. december 31-ig) megbízott igazgatója volt az intézménynek, a felmondás okait találgatva azt mondta: "rövid pórázon nagyon szegényen kellett léteznie a színháznak". Verebes István korábban már beszélt arról, hogy anyagi problémái vannak a Mikroszkóp Színpadnak: "A költségvetésünk arra elegendő, hogy fenntartsuk a színházat. És meg kellene tartani a régi nézőket, újakat kellene idecsábítani: ilyen jegyárak mellett nagyon nehéz" - mondta a humorista-igazgató még októberben a Blikknek.

A hirado.hu beszámolója szerint a Csomós Miklós, a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke elmondta: Verebes István többször is felkereste, mielőtt így döntött volna. Felmondását elfogadták, s várhatóan márciusban írnak ki pályázatot a Kabaré 24 színház hasznosítására.
"Sajnálom, hogy Verebes István lemondott, várakozással tekintettünk a munkássága elé. Sajnáljuk, hogy nem sikerült megvalósítania azt, amit eltervezett. Hozzá kell tennem, hogy ez végül is nem tőle függött, nagyon nehéz örökséget vett át. A múlt, ami terheli ezt az intézményt, úgy látszik, erősebb volt" - fogalmazott az MTI-nek Csomós Miklós, aki hangsúlyozta azt is, hogy a főváros nem képes pluszforrásokat előteremteni a volt Mikroszkóp céljára.

A tervezett hasznosítási pályázat kapcsán elmondta, egyelőre nincs elképzelésük arról, hogy ki(k) és hogyan működjenek a falak között, lehet a Mikroszkóp befogadó hely is.
   
"A lehetőségeket nem akarjuk megkötni, tágabb kereteket szeretnének nyújtani a pályázóknak" - jelezte Csomós Miklós.
   
Pénteken már próbált a következő bemutatóra Verebes István, aki ezen kívül még egy premiert tervez. Mint az MTI-nek elmondta, ezekre a források megvannak és befejezi a Kabaré 24 társulat élén az évadot. Arra a kérdésre, hogy miben és kitől várt volna több támogatást, úgy fogalmazott, tökéletesen érti, hogy "ebben a gazdagsági helyzetben nem lehet kiváltságot igényelni az önkormányzattól".
  
"Az én felelősségem, hogy a fordulat, többek között a marketing, a reklám, a honlap és számos más dolog megújítása, ami ebben a színházban elhanyagolt volt, túl sokba kerül. Az pedig, hogy az elöregedett társulatot diffúz módon fel lehessen tölteni új erőkkel, még több pénzt igényelne" - fejtette ki Verebes István.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!