Kultúra

2011.01.07. 13:59

Orbán: ha igazolódnak az aggályok, orvosoljuk őket

Ha úgy látjuk, hogy a médiatörvény gyakorlati megvalósulásánál bármilyen politikai aggály igazolódik, készek vagyunk azokat orvosolni - jelentette ki Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval közös pénteki tájékoztatóján, Budapesten.

MTI

 A miniszterelnök közölte: a magyar elnökség sikerességének előfeltétele az is, hogy "rossz politikai viták ne árnyékolják be az elnökség idejét". Úgy fogalmazott: "Itt állunk a leggyengébben", utalva arra, hogy a médiatörvény okán Magyarországot nagyon komoly támadás érte.
   
Hangsúlyozta: a médiatörvény európai minőségét illetően úgy gondolják, a Bizottság a megfelelő jogi vizsgálatok elvégzése után "mindannyiunkat megnyugtató jogi szakvéleményt" ad majd arról, hogy a vita alatt álló jogszabály az EU-s elvekkel, bevett jogszabályi megoldásokkal összhangban van-e, vagy sem.
   
"Biztos vagyok benne, hogy Magyarország számára diszkriminációmentes jogi véleményt fognak elkészíteni és egyenrangú mércével fogják majd a bizottság jogi szakemberei mérni a magyar jogi megoldásokat más államok jogi megoldásaihoz" - mondta.
   
A kormányfő hangsúlyozta: mint minden jogszabály, így a médiatörvény gyakorlati megvalósulását is figyelemmel kísérik, és ha úgy látják, hogy ennek során bármilyen politikai aggály igazolódik, akkor természetesen készek azokat orvosolni. Kiemelte: mindent megtesznek, hogy a médiatörvény körüli vita ne nehezítse a magyar EU-elnökséget.
   
A BBC tudósítója azt vetette fel a magyar miniszterelnöknek, hogy valószínűleg nem lesz mindig hatalmon, azonban "koncentrálják a hatalmat a média felett, kormányképviselők kezébe teszik az irányítást". "Nem aggasztja az, hogy egy jövőbeni magyar kormány esetleg rosszul használja fel, visszaél ezekkel a most bevezetett eszközökkel?" - kérdezte.
   
Válaszában Orbán Viktor azt mondta: ha az lenne a helyzet, ami a kérdésben megfogalmazódott, akkor aggasztaná, de szerinte a kérdés kiinduló állítása nem egyezik a magyar helyzettel. A magyar médiahatóság jogosítványai ugyanis semmivel sem haladják meg más EU-s tagállamok médiahatóságainak jogosítványait - közölte. "Nem hoztunk létre semmilyen túlkoncentrált hatalmat, ha létrehoztunk volna, az helytelen lenne, de nem ez a helyzet" - jelentette ki.
   
Ha az EU jogi értékelése azt mondja, a magyar médiahatóság jogköre koncentráltabb, mint az EU többi tagállamában, "akkor természetesen azt mi meg fogjuk fontolni, és változásokat eszközölünk. De biztos, hogy ilyet nem fognak mondani, mert tényszerűen nem ez a helyzet" - hangsúlyozta Orbán Viktor.
   

Közölte, fontosnak tartja, hogy a José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélésen világossá tudta tenni: Magyarország nem tud elfogadni  olyan gondolkodásmódot, amely az országgal szemben azért fogalmaz meg bármilyenfajta kételyt a demokratikus elkötelezettséget illetően, mert itt még csak húsz éve van demokrácia, máshol pedig 200 éve. Ez a diszkrimináció alapja volna - jelentette ki, hozzátéve, Magyarország olyan ország, amely nagyon sok vért áldozott a szabadságért, nagyon sok emberi életet áldozott a demokráciáért, amely egy totalitárius rendszerrel szemben a siker csekély esélye mellett is hajlandó volt felvenni a küzdelmet, és harcolni. Ezért a magyar demokráciának szerinte ugyanaz a tisztelet jár Európában, mint bármely más EU-s ország demokráciájának.
   
A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem kívánnak harci kérdést csinálni a médiából, az számukra nem presztízskérdés, szkander vagy erőpróba. Számukra ugyanis minden törvény Magyarországon - legyen gazdasági vagy médiatörvény - a "common sense", józan paraszti ész és a "reasonable arguments", ésszerű érvek kérdése. Ha ezek kikövetelik, hogy változtassanak, akkor változtatnak, de ezek hiányában sem kampány, sem nyomás hatására semmilyen változást nem fognak eszközölni - közölte.


 Barroso: Orbán megígérte, hogy szükség esetén módosítanak a jogszabályon

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken Budapesten közölte: Orbán Viktor megígérte neki, hogy a magyar kormány szükség esetén módosítani fog a médiatörvényen.
   
A kormányfő arról biztosította őt - mondta Barroso a magyar miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján -, hogy a törvényt az EU értékeinek és jogszabályainak teljes figyelembevételével vezetik be. Az bizottsági elnök kijelentette: a sajtó szabadsága, a média pluralizmusa alapvető érték Európában.
   
Barroso hangsúlyozta: hisz a magyar demokráciában, a törvény uralmában, "ez egy demokratikus ország, fontos, hogy ezzel kapcsolatban ne legyenek kételyeink".
  
 Elmondta, megkérte a miniszterelnököt, hogy a magyar kormány minél hamarabb hivatalosan is juttassa el Brüsszelnek a törvény szövegét, ez még nem történt meg. Azt mondta, a magyar fordításban teljes mértékben megbíznak. Az Európai Bizottság azonnal és teljes objektivitással meg fogja kezdeni a törvény szövegének vizsgálatát - tette hozzá.
   

Barroso kifejtette, Orbán Viktor azt mondta neki, kormánya kész a törvény módosítására, amennyiben a végrehajtásnál problémák, megalapozott kifogások merülnek fel, hozzáfűzve, vannak kérdések, amelyekben nagyon szigorúan kell fellépni.
   
"A miniszterelnök úr egyértelművé tette, hogy módosítanak rajta (a médiatörvényen), ha a bizottság, a megfelelő jogi vizsgálatok után azt állapítja meg, hogy a törvény nem minden szempontból felel meg a követelményeknek" - mondta a bizottsági elnök, megjegyezve, üdvözli ezt a hozzáállást.
   
Barroso közölte, nem akar a médiatörvény tartalmáról állást foglalni, mert "ez nagyon kényes szakmai kérdés, nem szabad felelőtlenül véleményt nyilvánítani". Úgy fogalmazott, "benne vagyunk egy folyamatban (...) most ott tartunk, hogy átbeszéljük ezeket a kérdéseket a magyar hatóságokkal". Mint hozzátette, az Európai Bizottság feladata, hogy teljes objektivitással elemezze a kérdéskört.

 

 

Ezek is érdekelhetik