Kultúra

2011.01.11. 14:34

A WAZ-csoport elnöke bírálja az Európa Tanácsot a délkelet-európai média kapcsán

A WAZ lapkiadó csoport - melyhez a Pannon Lapok Társasága is tartozik - elnöke bírálta az Európa Tanácsot, amely szerinte mulasztásokat követett el a délkelet-európai országok médiapolitikáját illetően.

MTI

A tanács mindeddig nem foglalkozott a nevezett térségben folytatott médiapolitikát ért bírálatokkal - hangoztatta Bodo Hombach a Deutschlandradio Kulturnak adott keddi interjúban. "Mi már másfél évvel ezelőtt részletes jelentésben foglaltuk össze a Délkelet-Európában végbemenő különféle, ám egyként veszélyes fejleményeket, s megküldtük azt az Európa Tanács főtitkárának. Nagyon sajnálom, hogy a témával soha nem foglalkozott komolyan" az Európa Tanács - jelentette ki a német lapkiadó csoport főnöke.
   
Hombach a Der Spiegel hétfőn megjelent számában is bírálattal illette az ET-t, felróva a testületnek, hogy "évek óta szemet huny a délkelet-európai média katasztrofális helyzete fölött". Napjainkban "joggal merül fel a tisztázás igénye a magyar kormány új médiatörvényével kapcsolatban" - tette hozzá a hamburgi hírmagazin hasábjain. Mint elmondta, "a sajtó szabadsága nemcsak Magyarországon forog veszélyben, hanem mindenekelőtt Szerbiában és Romániában is".
   
A rádióinterjúban Hombach leszögezte: a média szabadsága, a szabad sajtó minden másnál fontosabb az átmeneti országokban, amelyek megszabadultak a kommunizmustól, és az európaizálódás útjára léptek. Nem adott pontos választ arra a kérdésre, vajon a WAZ levonja-e a következtetéseket a magyar médiatörvényből. "Nem szeretnék a dolgok elébe vágni a majdani döntéseinket illetően" - mondta, hozzátéve: Magyarországon sok függ a vitatott új törvény értelmezésétől, mivel annak megfogalmazása roppant homályos.
   
A WAZ öt megyei napilap (Zalai Hírlap, Dunaújvárosi Hírlap, Fejér Megyei Hírlap, Vas Népe és Napló), valamint a HVG hetilap kiadója Magyarországon, előbbieket a Pannon Lapok Társasága nevű kiadóvállalat fogja össze. Romániában az esseni székhelyű WAZ már beszüntette a tevékenységét, és fontolóra vette a Szerbiából való kivonulást is.
   
Még tavaly decemberben a Süddeutsche Zeitung azt írta, hogy WAZ-csoport ügyvezető igazgatója, Bodo Hombach január közepére összehívta a WAZ-hez tartozó magyarországi lapok főszerkesztőit, egyelőre csak "beszélgetésre".

 

 Dosszié az EU-elnökség híreivel - Klikk!


A médiatörvényről eddig megjelent cikkeinket itt olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!